Străinii din istoria românilor

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 30 octombrie 2011 26 afişări

Un nou dicţionar de factură enciclopedică vine să completeze larga bibliografie a istoriografiei naţionale. De data aceasta însă, avem prilejul să descoperim o abordare insolită, interesantă deopotrivă pentru specialişti şi pentru amatori, o istorie a românilor văzută prin contactele lor cu străinii, o excursie prin alţii pentru a ajunge la noi înşine.

Monarhi, principi, şefi de state şi de guverne, comandanţi militari, diplomaţi, secretari particulari de domni etc. Veniţi să cucerească şi să supună, să impună sau să negocieze, să slujească sau să instruiască, ei au marcat direct, în bine sau în rău, istoria acestor meleaguri.

Dicţionarul "Personalităţi străine în istoria românilor" se constituie într-o adevărată punte către cei din afară, oferind tabloul persoanelor marcante, dintr-o ţară sau alta, care au fost într-o relaţie cu românii sau spaţiul românesc. Indirect, el este şi un mijloc de cunoaştere a măsurii în care personalităţile străine au contribuit la desfăşurarea istoriei noastre naţionale. Când şi cum au influenţat oficialii străini destinul istoric al românilor şi al strămoşilor lor, din Antichitate până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, aflăm din cele 250 de articole care, într-un prim segment, înfăţişează datele biografice ale personalităţilor respective, şi apoi detaliază acţiunile lor concrete în contact cu românii.

Criteriul de selecţie l-a constituit prezenţa nemijlocită pe sol românesc, fie ea şi episodică, a tuturor personajelor incluse în dicţionar şi implicarea lor directă în deciziile politice, militare sau diplomatice ale acestui spaţiu.

Unii s-au acoperit de glorie sau de ruşine în confruntările respective. Diplomaţii marilor puteri au reprezentat uneltele prin care acestea şi-au impus interesele în spaţiul românesc. Unii s-au ataşat de aceste locuri şi de firea ospitalieră a românilor, alţii au pus în practică cu detaşare, sau exces de zel, în anumite situaţii, sugestiile sau ordinele primite de la superiorii lor.

O carte care poate fi consultată ca un dicţionar, în funcţie de interesul punctual faţă de o personalitate sau alta, dar care, în acelaşi timp, poate fi citită ca o naraţiune caleidoscopică, plină de aventuri şi palpitante răsturnări de situaţie.

Ioan Stănel (coordonator), "Personalităţi străine în istoria românilor. Dicţionar biografic", Editura Meronia, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/strainii-din-istoria-romanilor-8916337
8916337
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.