In sfarsit, un bancher marturiseste ca e hot

Postat la 08 septembrie 2009 46 afişări

Prabusirea bancii Lehman Brothers reprezinta elementul central al „Confesiunilor unui bancher toxic”, o carte halucinanta care, din momentul aparitiei (aprilie 2009) si pana azi, nu a incetat sa agite massmedia si lumea finantelor din Europa.

Sub numele Cresus se ascunde un fost director al unei banci franceze, unii spun ca ar fi fost numarul doi ierarhic, care a ales pseudonimul din pricina acuzelor de o deosebita gravitate pe care le aduce lumii finantelor. Dorind, aparent, sa-si marturiseasca regretul pentru toate ticalosiile in care a fost implicat, un bancher povesteste, in premiera, fapte greu de imaginat (investitii hazardate, pierderi disimulate, lipsa controlului riscurilor, delicte comise de initiati, incompetenta actorilor financiari, paradisurile fiscale, coruptia, laxismul etc.).

Tot in premiera, avem, in sfarsit, descrierea informata si minutioasa a unei escrocherii dirijate din interior. Cinicul Cresus demistifica meseria de bancher, povestind, pas cu pas, jocurile financiare cetoase, produsele bancare toxice sau procedeul tranzactiilor fictive. Practici din care el insusi s-a infruptat, fara regret, ani de zile, cu unicul scop de a spori castigurile bancii pe care a slujit-o si, implicit, de a-si umfla propriul buzunar. Nici nu mai conteaza daca "bancherul" si-a scris sau nu singur povestea, daca l-a ajutat un ziarist sau autorul e chiar un ziarist financiar sau, mai mult, autorul este unul colectiv. Dupa cum nici nu mai conteaza ca editorul a uitat sa scrie, sub titlul cartii, cuvantul "roman".

"Pseudonimul," spune postfatatorul volumului, "poate ascunde un grup de frustrati care au dorit sa se razbune pe sistem sau unul de idealisti care au sperat sa contribuie la reformarea acestuia. In mod sigur insa, lectura cartii va pune sub semnul nelinistii si al indoielii orice viitoare intalnire bancher-client sau bancher-bancher." Cartea scrisa de "Cresus" este atat de captivanta, incat poate fi citita si ca un roman politist - si, din acest motiv, spre a nu dizolva suspansul, nu trebuie povestita viitorului cititor. Un lucru e sigur: chiar daca acest volum nu va reusi sa ajute la recuperarea milioanelor pierdute prin smecherii financiare, va izbuti, cu siguranta, sa aduca, gratie succesului sau de piata, milioane in buzunarele autorului si editorului sau.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/in-sfarsit-un-bancher-marturiseste-ca-e-hot-4856588
4856588
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.