De ce aleg unii sa fie corupti

Postat la 13 septembrie 2010 25 afişări

Ce este coruptia, cum arata ea in context postcomunist, cum poate fi masurata si care e mecanismul ei de aparitie sunt cateva dintre problemele puse de o carte lucida, care incearca sa fixeze parametrii generici ai unui flagel si sa-i desluseasca formele de manifestare in societatea romaneasca.

Intotdeauna, spune Radu Nicolae, atunci cand exista coruptie, putem identifica indivizi si grupuri sociale care castiga datorita ei si indivizi si grupuri sociale care pierd. Abia dupa identificarea lor vom putea sti ce grupuri sociale trebuie sprijinite pentru a combate coruptia. O politica anticoruptie trebuie sa plece de la presupozitia ca un individ rational va initia sau va accepta comportamente corupte, atat timp cat beneficiile asteptate sunt mai mari decat costurile posibile. Presupunem, continua autorul, ca intotdeauna avem de-a face cu o alegere, desi pot fi imaginate situatii de santaj, amenintare cu violenta, presiune etc.

Coruptia este comportamentul individual care deviaza de la standardele/principiile stabilite pentru castig privat si se deosebeste de abuz/incompetenta/nestiinta prin rezultate - generarea unor foloase necuvenite - si intentie.

La noi, conform sondajelor de opinie, majoritatea cetatenilor considera ca aproape toti cei instariti s-au imbogatit prin metode ilegale si ca domenii precum sistemul de sanatate, cel politic sau cel al administratiei publice sunt fundamental si general viciate de coruptie. Chiar daca realitatea pretinde niste nuantari ale acestei perceptii, politicile anticoruptie trebuie sa ocupe, in continuare, un loc privilegiat pe agenda societatii romanesti, la toate palierele ei, de la spatiul politic la cel al mass-media. Nicolae considera ca mecanismele de reducere a coruptiei ar trebui sa dezvolte patru directii principale: reducerea numarului de tranzactii ce implica functionari publici, reducerea castigurilor posibile in urma unei tranzactii, cresterea posibilitatii de pedepsire si majorarea pedepselor pentru comportamentul corupt.

Radu Nicolae, "Coruptia si politicile anticoruptie", Editura Polirom, Iasi, 2010

ALTE APARITII EDITORIALE

Farmecul interzis al fumatului

Prefatatoarea acestei antologii numeste fumatul "cea mai benigna dintre intoxicarile curente". Are sau nu are dreptate, nici nu conteaza. Importante sunt, dincolo de orice, textele in sine ale celor 26 de colaboratori, unii cu fumuri in cap, altii fara, unii autentici si onesti, altii simpatic ipocriti. Texte de literatura adevarata, de cele mai multe ori, in care placerea povestitului este la fel de intensa precum cea a fumatului. Respondentii sunt tineri, sau mai putini tineri, bastinasi sau expati stabiliti in Romania, adunati din toate zonele de practica intelectuala, de la critica literara la muzica sau coregrafie - toti fumatori sau fosti fumatori, care au prilejul sa povesteasca despre intaiul lor contact direct cu tigara. De la matasea porumbului la hasis, de la pipa la trabuc, nimic din ce are legatura cu fumatul nu le este strain. O carte incorecta politic si, tocmai de aceea savuroasa, care ar putea avea drept motto urmatoarea formula: "Daca vrei sa te lasi de fumat, noi nu te putem ajuta!"

Andra Matzal (coordonator), "Primul meu fum", Editura ART, Bucuresti, 2010

Are stiinta suflet?

La pagina 67 a acestei carti, ne izbim de un text al budistului zen Katagiri Roshi, care spune: "L-am citit pe Descartes al vostru. Foarte interesant. Gandesc, deci exist. A uitat sa mentioneze a doua parte. Sigur ca stia, doar a uitat: Gandesc, deci nu exist." Perplexitatea pe care ne-o trezeste magistrul japonez este de indata risipita de Amy Corzine, care explica: "Din perspectiva lui Katagiri, in timp ce gandesti, doar gandurile exista. Nu si sinele. Subtextul este ca oamenii de stiinta care urmeaza directia lui Descartes sunt egocentrici si, ca urmare, nu gandesc cum se cuvine". O schimbare de perspectiva, o invitatie la ignorarea locurilor comune si a prejudecatilor, ca multe altele pe care le veti intalni in aceasta carte. "Viata secreta a universului" prezinta, pe intelesul tuturor, principalele teorii ale filozofilor si ale fizicienilor, din Antichitate pana in prezent, si propune o ipoteza inedita: stiinta, in colaborare cu religia, este capabila sa rezolve tainele energiei care asigura coeziunea universala.

Amy Corzine, "Viata secreta a universului", Editura Corint, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/de-ce-aleg-unii-sa-fie-corupti-7182756
7182756
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.