Vacanţa de iarnă în vara australiană

Postat la 05 decembrie 2012 71 afişări

Cu cât iarna este mai aproape, cu atât mai departe zboară gândul spre plaje fierbinţi şi ape turcoaz. O destinaţie care pune iarna la suficientă distanţă este Australia, pentru care este bine să rezervaţi cel puţin două săptămâni şi multe bilete de avion.

ADRIANA SOHODOLEANU (CALATOR PASIONAT, GOURMET ÎN TRAINING ŞI ANTREPRENOR, PROPRIETAR AL BOUTIQUE-ULUI ONLINE DE CADOURI WWW.BISCUIT.RO )


Punctele de interes sunt presarate cu generozitate pe harta, la distanţe de sute de kilometri unele de celelalte, ceea ce face ca itinerariul să arate ca o linie frântă, în care încerci să cuprinzi un continent. Pe lângă evidentele vizite la Sydney sau Melbourne, luaţi în calcul şi patru destinaţii: Marea Barieră de Corali, Daintree Forest, Uluru Rock şi Great Ocean Road.

MAREA BARIERA DE CORALI. O zi în Marea Barieră de Corali începe prin debarcarea dintr-un hidroavion pe o platformă marină. Pe Fantasea vedeta este George, un peşte grouper imens care apare la circa un metru de suprafaţă, fericit să provoace mirări silabisite şi foc continuu în aparatele foto. Indiferent că alegi barca cu fund de sticlă sau preferi imersiunea personală completă, peisajul submarin depăşeşte cu mult orice alte scufundare anterioară - peşti mici, peşti mari, peşti veseli, peşti posaci, coloraţi, anemone gingaşe şi formaţiuni ţepoase de corali plus cele mai drăgălaşe şi nonşalante broaşte ţestoase. Văzută din aer, această zonă este ireală, coralii formând zone întinse preponderent rotunde în care apa capătă o culoare mai închisă. Urmele lui El Niño sunt vizibile însă în mediul acvatic, iar specialiştii spun că temperatura apei va ajunge la 29-30 grade Celsius în viitor, ceea ce va determina dispariţia a circa 95% din coralii actuali.

SIMBIOZA DIN DAINTREE FOREST. Port Douglas este un orăşel de provincie liniştit care te întâmpină cu lilieci atârnaţi în copaci ziua în amiaza mare. Odată trecut râul spre parcul naţional Daintree - una din cele mai vechi păduri tropicale de pe pământ, având peste 135 de milioane de ani - ceea ce vezi acolo pare un prototip ecologic al unei fabrici de oxigen.

Fiecare copac şi fiecare fir de iarbă, animal sau strop de ploaie are rolul său bine definit şi, pentru binele nostru, nimic nu ar trebui să strice mecanismul. Un exemplu de proces natural care ajută ecosistemul implică pasărea protejată cassowary, ruda albastră şi moţată a struţului. Dieta lui include fructele copacilor din pădure, care, digerate parţial, sunt redate naturii pentru a germina. Copacii sunt înalţi de zeci de metri şi printre ramurile lor uriaşe aştepţi să apară în orice moment un T. rex flămând sau măcar un Tarzan pe o liană.

ULURU ROCK, SUFLETUL ROŞU AL TRIBULUI ANANGU. În mijlocul ţării - continentului - se ajunge cu avionul; Alice Springs este aeroportul, însă Uluru Rock este destinaţia. Aflat pe pământul roşu şi plin de musculiţe al tribului Anangu, acesta se dezvăluie ochiului la răsăritul soarelui, apărand metru cu metru, cărămiziu intens şi copleşitor. Uluru Rock şi Kata Tjuta sunt formaţiuni de conglomerate rămase după dispariţia mării care a existat aici acum 500 milioane de ani. Povestite în cifre şi noţiuni geologice, capătă greutate ştiinţifică, însă nu acest lucru te copleşeşte, ci dimensiunea religioasă şi antropologică. Pietrele sunt spaţiul primordial al spiritualităţii Anangu, iar membrii tribului îşi păstrează încă zone private în crevasele lor pentru ritualuri şi meditaţie.

Acestea sunt inacesibile turiştilor, cărora li se cere să păstreze liniştea pe tot parcursul vizitei; neascultarea este sancţionată cu un blestem ancestral, aşa cum se cuvine unui monument sacru. Băştinaşii sunt greu de văzut, cu excepţia celor care lucrează ca ghizi în rezervaţie. Descoperite de europeni în 1872, pietrele sunt acum inundate de turişti şi fac parte dintr-o schemă de tip shared management cu asociaţia naţională a parcurilor din Australia.

GREAT OCEAN ROAD. Adică 243 km de şosea de-a lungul coastei de sud-est a Australiei construiţi ca memorial pentru cei căzuţi în Primul Război Mondial. Drumul este populat de camionete cu plăci de surf şi băieţi blonzi în căutarea valului perfect. Acesta din urmă pare a fi găsit în Toquay, capitala surfului şi sediul central al unor companii de profil precum Ripcurl şi Quicksilver.

Priveliştea este spectaculoasă şi fiecare golf este plin cu mici puncte negre, siluete în neopren, arătând ca pinguinii veseli ce stăpânesc valurile uriaşe.

Pe Great Ocean Road se ajunge la Twelve Apostles, formaţiuni de calcar rupte din mal, înalte de până la 70 metri şi supuse eroziunii de 10-20 milioane de ani. Zgomotul făcut de apă este infernal, iar vântul care pe bate pe faleză la fel. Spectacolul este însă unic şi are ca bonus grupuri de koala dormitând în mediul lor natural de-a lungul drumului.

Cu cât iarna este mai aproape, cu atât mai departe zboară gândul spre plaje fierbinţi şi ape turcoaz. O destinaţie care pune iarna la suficientă distanţă este Australia, pentru care este bine să rezervaţi cel puţin două săptămâni şi multe bilete de avion.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Vacanţa,
iarnă,
vara
/analize/turism/vacanta-de-iarna-in-vara-australiana-10370469
10370469
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.