Profil de investitor: Despre bani şi Bursă. Simplu

Autor: Tibi Oprea Postat la 27 ianuarie 2022 1056 afişări

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, vor pune pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile vor fi adunate într-o serie de materiale, găzduită de Business Magazin. Faceţi cunoştinţă cu Sebastian Ardelean, economist, primul la linia de start.

Am început să investesc abia în decembrie 2020. Criza de sănătate a fost motivul principal pentru care am amânat acest pas cu cel puţin şase luni, având în vedere că am observat starea generală de panică din managementul unor firme”, povesteşte Sebastian Ardelean despre primul moment de interacţiune cu ecosistemul investiţiilor.

La scurt timp după ce a intrat în piaţa de capital, Sebastian a reuşit să întâlnească persoane active pe Bursă de mai mult timp decât el şi să înveţe din experienţa şi cunoştinţele lor.

„Pentru mine investitul este o pasiune. Este incredibil ce poţi realiza când faci parte dintr-o comunitate cu aceleasi pasiuni.”


PROFIL DE INVESTITOR

NUME: Sebastian Ardelean

VÂRSTĂ: 35 de ani

PROFESIE: economist

OCUPAŢIE: director general

INVESTEŞTE: activ, din pasiune

Dacă la început a căutat momentul ideal pentru a face primele investiţii, acum spune că „dacă elimini ziua de ieri ca fiind cel mai bun moment pentru a începe investiţiile, rămâi cu ziua de astăzi, care din punctul meu de vedere este perfectă”.

Recent, el a marcat un an de prezenţă la Bursă. Da la primul salariu încasat, Sebastian susţine că a trăit relativ modest şi a reuşit să păstreze mereu cheltuielile sub venituri. A continuat să facă asta şi împreună cu soţia, reuşind astfel să-şi cumpere un apartament cu un împrumut bancar de 50% din valoare, pe care l-au plătit anticipat în următorii doi ani.

Era convins că va veni momentul în care va învăţa să investească economiile, iar acel moment a fost debutul pandemiei. Totuşi, a amânat pasul până la sfârşitul anului 2020 pentru a vedea cum evoluează situaţia de sănătate şi cea din pieţe.


Sebastian Ardeleana urmat cursurile Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad - Contabilitate şi informatică de gestiune, iar din 2015 deţine certificare de auditor ISO 9001. Ca o performanţă profesională, spune că a reuşit să schimbe doar trei locuri de muncă în 13 ani, de la recepţioner la o sala de PC-uri la top management în două firme. La actualul job, GVB International Stone Gallery Arad, activează de un an şi trei luni.


Primele achiziţii le-a făcut ca să înceapă de undeva, să „spargă gheaţa”, aşa cum spune, lăsând pentru mai târziu studierea companiilor, abordare pe care însă nu o recomandă.

A investit în Romgaz, Transgaz, Farmaceutica Remedia, Nuclearelectrica, ETF BET-TradeVille (acum ETF BET-Patria-TradeVille) şi MedLife.

„Eu şi soţia mea investim pentru că nu ducem o viaţă concentrată pe consum şi suntem convinşi că pe termen lung venitul extra ne va permite să avem acelaşi stil de viaţă pe care l-am avut până acum, adică lipsit de orice stres financiar”, explică el.

Astăzi, portofoliul lui Sebastian este concentrat strict pe Bursa de Valori Bucureşti, exclusiv acţiuni, atât piaţa principală, cât şi piaţa secundară, iar soţia mai are unele fonduri investite într-un ETF (exchange traded fund – fond tranzacţionabil) denominat în euro de pe Bursa londoneză care replică structura indicelui american S&P 500.

„Îmi place să am un portofoliu concentrat pe companii pe care le pot înţelege, respectiv urmări.”

La BVB, sectoarele predominante sunt servicii medicale, comerţ, financiar-bancar, petrol/gaze şi altele. Cele mai mari deţineri din portofoliu le are la MedLife (29%), One United Properties (23%), Banca Transilvania (12%), Purcari Wineries (8,2%), Romgaz (7,9%) şi altele (20%).

„Valoarea portofoliului este de peste 100.000 de lei. Am început treptat, cu sume economisite lunar, iar în funcţie de cum am învăţat şi am acumulat cunoştinţe, am suplimentat cu cash”, afirmă Sebastian, care adaugă că, pe termen lung, în faţa banilor primează totuşi cunoştinţele.

„Se poate investi cu orice sumă, important este să vrei să acumulezi cunoştinte minime despre cum să o faci pasiv. Un adolescent de 16 ani are aptitudinile necesare pentru economisit şi investit pasiv, urmează doar să înveţe disciplina şi rutina pe care, teoretic, un adult le are. Dar dacă doreşti să o faci activ trebuie să fii dispus să depui efort, astfel încât riscul să fie cât mai mic, iar randamentul cât mai mare.”

Portofoliul lui Sebastian Ardelean a înregistrat un randament de 39,5% în 2021, dar spune că adevăratul randament este dezvoltarea cunoştinţelor.

„Portofoliul este unul «tânăr» şi suplimentat constant bilunar. Când eşti investitor activ şi consideri că ai un orizont pe termen lung, dezvoltarea cunoştinţelor este adevăratul randament pe care ar trebui să-l doreşti. Valoarea portofoliului va creşte ca şi consecinţă”, consideră Sebastian Ardelean.

L-am întrebat în ce categorie de investitori se regăseşte cel mai bine şi a răspus, cu modestie, că se vede în categoria de investitori care încă are foarte mult de învăţat.

„Strategia pe care încerc să o aplic poate sună simplu, dar este greu de aplicat – să studiez cât pot de bine înainte să cumpăr acţiuni la o companie, să înţeleg perspectivele de creştere ale companiei şi să înţeleg cum aş putea obţine un randament pozitiv pe o perioadă de 2-3 ani”, este obiectivul lui.

În ceea ce priveşte investiţiile pe Bursă, există două abordări mari – pasiv sau activ.

„Am ales să investesc activ pentru că lucrez în business şi îmi place să studiez companiile şi oamenii care fac parte din acestea. Poţi să-ţi dedici o oră pe săptămână şi să ajungi la acelaşi randament ca şi cineva cu 40 de ore pe săptămână. Decât timpul petrecut, contează mai mult cum procesezi informaţia, cum te educi şi cum aplici ce ai învăţat.”

De la o acţiune, Sebastian încearcă să aibă aşteptări realiste, de un randament mediu minim de aproximativ 8%-10% pe an, pe o durată de 2-3 ani. „Pentru mine, o companie ideală este una predictibilă şi pe care o pot înţelege. Trebuie să înţeleg cum funcţionează, care îi sunt veniturile, cheltuielile, marja şi altele. Ulterior îmi e mai uşor să înţeleg evaluarea actuală şi viitoare, aşa încât, consider eu, riscul pe care mi-l asum este unul mic”, spune el.

În ce ar vrea să investească la Bursa de Valori Bucureşti?

„Vreau să văd listate firma ciobanului cu 96 de oi, alimentara de la colţ, eMag şi multe altele, astfel încât să existe oportunităţi pentru toată lumea, de la un investitor mic până la fonduri, de la angajaţi până la acţionarul fondator, pentru speculatori, brokeri şi alte persoane implicate direct sau indirect. Dacă Bursa românească creşte şi reprezintă cât mai mult din tot ce avem de oferit, implicit economia românească se va dezvolta mai mult şi mai sănătos.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.