Povestea falimentelor care au şocat toată România şi care au schimbat vieţile a sute de mii de oameni şi a tuturor jucătorilor din domeniu

Autor: Mircea Nica Postat la 13 februarie 2024 3786 afişări

Anul trecut, industria asigurărilor a avut un parcurs interesant, de la falimentul unui alt mare asigurător la perspective bune de creştere, dar cu turbulenţele de rigoare. Cum s-au resimţit evenimentele anului 2023 la nivel de piaţă şi cum se întrevede anul 2024?

Anul precedent a reprezentat pentru industria asigurărilor o nouă perioadă în care toţi jucătorii din piaţă au fost puşi în faţa unui nou faliment mare: Euroins România, care a mers pe acelaşi drum parcurs de City Insurance în septembrie 2021. Deşi această mişcare a fost evitată în momentul falimentului City Insurance, a devenit realitate în anul 2023. Pe data de 17 martie 2023, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n. red.) i-a retras autorizaţia de funcţionare, a constatat starea de insolvenţă şi a demarat procedura de promovare a intrării în faliment, după ce societatea nu putut veni cu capitalul necesar astfel încât să îşi continue activitatea în limitele legale. Paguba estimată în urma acestui faliment este de până la 5 miliarde de lei, însemnând aproape dublu faţă de falimentul City Insurance.

Soluţie de criză

Noul şoc din piaţa asigurărilor a dus la o nouă reaşezare a jucătorilor rămaşi pe zona RCA şi la instituirea unei plafonari a tarifelor pentru a împiedica o nouă creştere semnificativă a preţurilor poliţelor RCA.

Astfel, având în vedere haosul creat de un al doilea mare faliment, la o diferenţă de nici doi ani de precedentul, ASF a propus această formă de plafonare a tarifelor RCA, tarife care ajunsese de la simplu la dublu, chiar triplu. Guvernul a aprobat această formă de plafonare, care spre finalul anului a fost prelungită astfel încât să cuprindă perioada în care foştii clienţi ai Euroins urmau să le expire valabilitatea poliţelor.

În acelaşi timp, valabilitatea a fost prelungită pentru ca şoferii să dispună de suficient timp pentru a-şi achiziţiona poliţe noi de la alţi asigurători şi a nu aglomera sistemele de emitere a poliţelor.

Măsura nu a făcut însă decât să adâncească paguba printr-o perioadă de trei luni în care şoferii care încă aveau poliţe la Euroins au putut să producă accidente în continuare, iar în final peste 800.000 de şoferi şi-au reînnoit poliţele pe ultima sută de metri. Deşi măsurile luate de ASF au avut ca scop să diminueze problemele în urma falimentului, acestea s-au dovedit a fi doar măsuri „de peticeală”, după ce supravegherea defectuoasă din ultimii cel puţin 7 ani a dus la patru mari falimente în piaţa asigurărilor, City Insurance, Euroins, Astra Asigurări şi Carpatica Asig.

Pe de altă parte, piaţa RCA se confruntă cu o situaţie excepţională încă din septembrie 2021, momentul primului faliment mare, City Insurance, la o diferenţă de 5 ani de la precedentele prăbuşiri din piaţa asigurărilor, respectiv Astra Asigurări şi Carpatica Asig. În ceea ce priveşte piaţa RCA, odată cu plafonarea tarifelor RCA şi cu doi noi jucători intraţi pe piaţa asigurărilor prin paşaport european, respectiv Axeria Iard şi Hellas Direct Insurance, aceştia au absorbit cote semnificative din piaţa RCA. Prin urmare, rezulatele de la finalul primelor şase luni din 2023 nu ar trebui să fie o surpriză. La finalul lunii iunie 2023, piaţa RCA a ajuns la circa 4,6 mld. lei subscrieri, consemnând un avans de 3% faţă de perioada similară a anului trecut. Această evoluţie este bazată pe contribuţia tuturor jucătorilor din piaţă, dar dacă se ia în calcul doar jucătorii locali, piaţa a consemnat de fapt o scădere de 6% a volumului de prime brute subscrise în prima jumătate  a anului 2023 faţă de perioada similară a anului trecut, până la 4 mld. lei.

Probleme vechi, manageri noi

Pe lângă incertitudinile economice care s-au menţinut, atât din perspectiva unei inflaţii care încă a rămas la un nivel înalt, dar şi a dobânzilor, situaţia din piaţă a fost cu atât mai dificilă. Pe lângă evenimentele care au pus presiune per total pe întreaga piaţă, conducerea ASF a ajuns la finalul mandatelor, ceea ce a dus la noi numiri. Acum conducerea ASF are un nou preşedinte, pe Alexandru Petrescu, fostul director general al Poştei Române, care l-a înlocuit la conducerea instituţiei pe Nicu Marcu. În acelaşi timp, ASF are un nou prim-vicepreşedinte care a apărut din neant, Gabriel Avramescu, acelaşi vicepreşedinte pe zona pensiilor private, dar îi are şi pe Daniel Armeanu, un nou vicepreşedinte pe zona pieţei de capital, Gabriela Horga, şi un nou vicepreşedinte pe zona de asigurări, Sorin Mititelu. Pe lângă conducerea executivă, Parlamentul a votat şi conducerea neexecutivă formată din Răzvan Wlassopol, Gabriela Socol şi Birtalan Jozsef, aceştia rămânând în continuare în funcţiile pe care le deţineau şi înainte în cadrul Consiliului ASF.

Din perspectiva jucătorilor, Groupama a reuşit să facă un pas puternic în faţă printr-o absorbţie semnificativă de RCA, ca urmare a falimentelor recente. Această nouă abordare a venit şi cu o schimbare a managementului. Astfel, compania l-a numit la începutul lunii mai 2023 pe Călin Matei, fostul director general adjunct al Groupama, în locul lui François Coste la conducerea companiei. Călin Matei a deţinut din 2011 până în prezent funcţia de director general adjunct în cadrul Groupama, rol din care a contribuit la conceperea şi implementarea strategiei companiei.  El a preluat rolul de director general al Groupama de la François Coste, care va rămâne în continuare membru în Consiliul de Administraţie al Groupama şi care a preluat un nou rol în cadrul grupului Groupama. Cu o experienţă de peste 20 de ani în industria asigurărilor, Călin Matei a coordonat multiple divizii din cadrul Groupama, printre care divizia Tehnic Non Viaţă, departamentul Subscriere Asigurări Agricole, direcţia Tarifare şi Dezvoltare Produse, divizia Tehnic Viaţă, departamentul Asigurări de Sănătate şi direcţia Parteneriate Strategice Bancassurance. El şi-a început cariera în asigurări, după absolvirea Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Matematică Economică din ASE.

În ceea ce priveşte ascensiunea liderului pieţei, începând cu finalul anului 2022, lumina reflectoarelor a fost setată pe Euroins, care părea că începe să şchiopăteze. Conform celor mai recente date publicate de ASF din prima jumătate a anului 2023, Groupama ajunsese la un volum al primelor brute subscrise de 1,99 mld. lei, consemnând un avans de peste 27% faţă de perioada similară a anului 2022, în timp ce pe zona RCA compania a încheiat prima jumătate a anului 2023 cu 1,2 mld. lei, în creştere cu 35,3% faţă de perioada similară a anului 2022. Din perspectiva rezultatelor transmise de companie pentru primele nouă luni din 2023, Groupama a ajuns la subscrieri de 2,87 mld. lei, în creştere cu peste 30% faţă de primele 9 luni din 2022. 

Surpriza însă a venit din partea Asirom, cu numirea lui Mădălin Roşu în calitate de CEO al companiei, acesta înlocuindu-l la conducerea companiei pe Cristian Ionescu la începutul lunii octombrie 2023. Asirom a încheiat prima jumătate a anului 2023 cu un volum al primelor brute subscrise de 675 mil. lei, în creştere cu 6,5% faţă de perioada similară a anului trecut, ocupând poziţia a cincea în topul celor mai mari companii de asigurări generale şi de viaţă din primul semestru al anului 2023, conform celor mai recente date ASF disponibile. Din volumul total al subscrierilor, Asirom a consemnat un volum al primelor subscrcise de 626 mil. lei pe zona asigurărilor generale, fiind un jucător care se afla la finalul lunii iunie 2023 pe poziţia a cincea, cu un avans de 7% a subscrierilor faţă de perioada similară a anului 2022, dar în acelaşi timp societatea activează şi pe zona asigurărilor de viaţă, fiind pe poziţia a 10-a în clasamentul celor mai mari companii de asigurări de viaţă realizat de ZF pe baza datelor ASF, cu un volum al subscrierilor de 49 mil lei.

Alte valenţe ale industriei

Mergând în zona asigurărilor de locuinţe, pentru prima oară de la emiterea legii din anul 2008 privind obligativitatea proprietarilor de a avea o poliţă obligatorie de locuinţă PAD, nivelul primei a crescut de la 100 lei, la 130 lei în 2023. Proiectul de lege prin care poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei PAD se scumpeşte a fost promulgat în luna mai a anului 2023, iar proprietarii care au o locuinţă de tip A, însemnând majoritatea din cele peste 1,95 milioane de locuinţe asigurate cu o poliţă PAD la final de aprilie 2023, vor avea de plătit 130 lei pe an în loc de 100 lei, în timp ce despăgubirea maximă de 20.000 euro rămâne momentan neschimbată. Poliţele obligatorii de locuinţă oferă protecţie financiară, conform legii, pentru trei riscuri catastrofale în România, respectiv cutremur, alunecări de teren şi inundaţii. Pentru o locuinţă de tip A, respectiv cu o primă plătită pe an de aproximativ 26 euro (130 lei), aceasta are în vedere o construcţie cu structură de rezistenţă realizată din beton armat, din metal sau lemn, respectiv cu pereţi exterior din piatră, din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate ca urmare a aplicării unui tratament termic, respectiv chimic.

Anul 2023 a adus schimbări şi pe zona de brokeraj în asigurări. În ceea ce priveşte liderul pieţei de brokeraj în asigurări, Safety Broker, compania şi-a intensificat achiziţiile pe piaţa locală după ce a cumpărat Globasig Broker, a patra achiziţie din 2023 ce urmează preluării Insia, Orizont Broker şi Star Broker. Safety Broker a ajuns pe mâna grupului polonez Unilink din 31 octombrie 2021, iar ulterior întreg grupul Unilink a fost achiziţionat de Acrisure, companie americană specializată în domeniul asigurărilor şi serviciilor financiare. Având în vedere că strategia grupului Acrisure este de dezvoltare prin achiziţii, Safety Broker merge înainte prin încorporarea acestei direcţii. Safety Broker a ajuns în primele nouă luni din 2023 la prime brute intermediate de circa 914 mil. lei, cu 20% peste nivelul din 2022. Din totalul intermedierilor, doar pe zona RCA volumul se ridică la peste 585 mil. lei, cu 18% mai mult faţă de primele nouă luni din 2022.

Tot pe zona de brokeraj, Millenium Insurance Broker, companie prezentă în top 10 cele mai mari brokeri de asigurări de pe piaţa locală, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti pe 27 februarie 2023 în urma plasamentului privat derulat în toamna anului 2022 prin care compania a atras 4,2 mil. lei de la investitori. Millenium Insurance Broker s-a clasat pe poziţia a şaptea în top 10 cele mai mari companii de brokeraj în asigurări în prima jumătate a anului 2023, cu un volum al primelor brute intermediate de 193 mil. lei, în creştere cu 24% faţă de perioada similară a anului trecut.

Evoluţie lentă

Deşi anul 2023 a adus suficiente turbulenţe şi schimbări, perspectivele pentru anul 2024, cel mai probabil, sunt în continuare de creştere uşoară, dar presiunile care vor veni din zona creşterilor de taxe, care implicit se vor răsfrânge asupra consumatorilor, ar putea limita creşterea volumului de subscrieri. Astfel, în afară de zona asigurărilor RCA care va continua să meargă pe aceeaşi linie ca anul trecut, având în vedere prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA, vor fi dispuşi clienţii companiilor de asigurări să aloce din bugetul lor, care va fi şi mai limitat în 2024, pe alte produse de asigurare, care de altfel i-ar ajuta să se asigure financiar?

Din partea companiilor, cel mai probabil IMM-urile sau microîntreprinderile, dacă înainte exista un semn de întrebare privind achiziţionarea produselor de asigurare necesare pentru a putea funcţiona fără a se gândi cum le vor afecta anumite evenimente, acum ar putea fi mult mai reticente sau, din contră ar putea conştientiza că în momentul unui eveniment neprevăzut asigurarea va putea furniza capitalul necesar pentru a trece peste acesta.

În continuare nevoia de informare există, poate se va accentua conştientizarea şi mai mult în 2024, iar principalele asigurări pentru companii, respectiv de bunuri şi proprietăţi, eventual de răspundere civilă faţă de terţi sau chiar clauza de business interruption, vor ajunge la un număr mai mare de companii.

Asigurătorii au dus piaţa la o creştere modestă de 3,7% în 2023 după ce în 2022 creşterea a fost de 24%. Având în vedere limitarea din zona RCA pentru încă 6 luni la preţul poliţelor şi condiţiile mai stricte privind noile taxe care vor afecta bugetele clienţilor, şansele ca piaţa să se îndrepte spre un ritm de creştere mult mai mare ar putea ieşi din ecuaţie, poate doar a doua jumătate a anului să contribuie cel mai mult.

În acelaşi timp, limitarea tarifelor RCA, dar fără o limitare a nivelului de despăgubire va contribui la o rată a daunei combinată de peste 100%. Pe de altă parte, piaţa a reuşit să absoarbă foştii asiguraţi ai Euroins, dar în continuare va rămâne un semn mare de întrebare privind capacitatea de a plăti daunele care apar atât din falimentul City Insurance, cât şi din falimentul Euroins, având în vedere că plaţile pentru Euroins abia au început să se materializeze, iar suma plătită deja în contul City Insurance a depăşit deja 1,2 mld. lei.

Din perspectiva asigurătorilor, previziunile anului 2024 sunt către un an care va îngloba riscurile şi incertitudinile care deja sunt la ordinea zilei, ceea ce face ca protecţia financiară să fie din ce în ce mai importantă. Potrivit lui Paul Cazacu, CEO al Uniqa Asigurări, sectorul asigurărilor va continua să se dezvolte, asimilând lecţiile importante, date de experienţele din ultimii ani.

Iar din punctul de vedere al lui Ştefan Stavrositu, CEO al BCR Asigurări de Viaţă, în România, ponderea asigurărilor de viaţă este de doar 18% din totalul asigurărilor, în timp ce în Germania această pondere este de 48%, în Franţa 55%, iar în Italia 76%, ceea ce înseamnă că aşteptările pentru anii următori sunt ca asigurările de viaţă să fie asimilate în obiceiul de consum şi comportamentul firesc al românilor. La rândul său, Mihai Tecău, CEO al Omniasig, susţine că indiferent de context, piaţa asigurărilor a evoluat constant, cu paşi mai mici sau chiar în salturi mai mari facilitate de perioade de creştere economică. Prin urmare, aşteptarea este ca piaţa asigurărilor să continue să se dezvolte, iar în ceea ce-l priveşte pe Benjamin Turquin, CEO al BRD Asigurări de Viaţă, evoluţia sectorului asigurărilor în următorii 10 ani va însemna o creştere semnificativă a gradului de penetrare şi a ratei de acoperire a asigurărilor în rândul populaţiei din România, în special pe segmentul nonviaţă, cu precădere cel al asigurărilor de locuinţe.    ■

Perspective

Întrebări privind piaţa asigurărilor în 2024

1. Piaţa asigurărilor va merge în continuare pe o creştere timidă în 2024?

2. Noua conducere a ASF îşi va pune în aplicare strategia. Va fi diferită această strategie de ceea ce au făcut până acum şefii ASF?

3. Euroins a luat calea falimentului după prăbuşirea City Insurance. S-a terminat seria falimentelor sau va continua?

4. FGA plăteşte şi va tot plăti. Dar cât îi mai ajung banii şi de unde vor mai veni resurse suplimentare?

5. Jucători noi pe RCA sau jucători în minus?

Retrospectivă

Principalele evenimente ale industriei de asigurări în 2023

1. Falimentul unui alt mare asigurător din piaţă, Euroins România, la nici doi ani de la precedenta prăbuşirea a companiei City Insurance

2. Piaţa asigurărilor a fost pusă în faţa unei noi plafonări a tarifelor RCA, după mai bine şapte ani de la ultima

3. Mandatele conducerii ASF au expirat, iar instituţia are un nou peşedinte, pe Alexandru Petrescu, fost director general al Poştei Române

4. Groupama şi-a securizat un nou CEO. Călin Matei l-a înlocuit la conducerea companiei pe François Coste

5. Groupama şi-a consolidat poziţia de lider al pieţei asigurărilor, după căderea Euroins

6. Surpriză din partea Asirom. Mădălin Roşu l-a înlocuit la conducerea companiei pe Cristian Ionescu

7. Pentru prima oară de la emiterea legii din anul 2008 privind obligativitatea proprietarilor de a avea o poliţă obligatorie de locuinţă PAD, nivelul primei a crescut, de la 100 lei la 130 lei în 2023

8. Millenium Insurance Broker, unul dintre cei mai importanţi 10 brokeri din piaţa de asigurări, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti

9. Safety Broker, liderul întregii pieţe de brokeraj în asigurări, şi-a marcat a patra achiziţie la începutul lunii decembrie 2023

10. Piaţa RCA a ajuns de la creşteri de două cifre în 2022 la o creştere uşoară de doar 3% în prima jumătate a anului 2023, iar fără asigurătorii care operează în baza paşaportului european, piaţa de fapt a scăzut cu 6%

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.