Miza pe credit. Card de credit

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 03 mai 2017 328 afişări

60.000 de noi carduri de credit ţinteşte pentru anul în curs Credit Europe Bank. Yakup Cil, CEO al Credit Europe Bank, povesteşte care sunt aşteptările instituţiei pe care o conduce în ce priveşte evoluţia pieţei şi care sunt pricipalele deosebiri dintre serviciile bancare în România şi Turcia.

Miza pe credit. Card de credit

„2017 va fi un an cu provocări în ce priveşte crearea de noi active, având în vedere competiţia severă pe piaţa bancară, în special în ce priveşte preţurile”, spune Yakup Cil. Principalul obiectiv al instituţiei pe care o conduce de aproape patru ani se leagă de creşterea numărului de carduri de credit: „Ne-am propus o ţintă de peste 60.000 de noi carduri”.

Anul trecut, Credit Europe Bank, sucursala locală a grupului turc cu acelaşi nume, a vândut 50.000 de noi carduri de credit, ajungând la un total de 330.000 de unităţi în portofoliu. „Întrucât aceasta este cea mai competitivă linie de business a noastră, vom continua să investim în ea. În anul care a trecut am lansat Ferrari Card şi în prezent putem acoperi toate segmentele de clienţi. Oferim CardAvantaj celor care preferă ratele fără dobândă, Optimo Card celor care doresc termene de plată mai lungi şi Ferrari Card clienţilor cu o putere financiară mai mare. De asemenea, vom fi mai activi în zona împrumuturilor pentru IMM-uri”, declară Yakup Cil.

Tot el spune că anul trecut a fost unul bun pentru instituţia pe care o conduce: „Am încheiat 2016 cu un profit brut de 8 milioane de euro. Activele băncii au rămas la nivelul de 1 miliard de euro, iar indicele de solvabilitate la sfârşit de an a fost peste 18%”.

În opinia sa, în ce priveşte serviciile de retail bancar şi în special linia de carduri, există un potenţial de dezvoltare enorm. „Pentru a vă da un exemplu, aş vrea să compar numărul total de carduri de credit din Turcia cu cel din România: în Turcia, la o populaţie de 80 de milioane de locuitori, există 59 de milioane de carduri (74%), pe când în România, la o populaţie de 20 de milioane de locuitori avem doar 3 milioane de carduri (15%).”

Cât priveşte evoluţia sistemului bancar românesc, în care sunt active în acest moment 37 de bănci, Yakup Cil este de părere că pe termen mediu şi lung numărul de bănci va scădea prin fuziuni şi achiziţii.

Şeful filialei locale a Credit Europe Bank a absolvit în 1997 Facultatea de Economie si Ştiinţe Administrative din cadrul Middle East Technical University din Ankara; încă de pe vremea studenţiei, povesteşte el, şi-a propus ca după absolvire să lucreze la Trezoreria Statului.

În acea perioadă, băncile din Turcia erau foarte active în atragerea proaspeţilor absolvenţi, iar pe perioada târgurilor de joburi efectuau vizite la facultăţile de top, prezentând studenţilor oportunităţile de carieră. „Astfel, m-au convins că pot avea un bun parcurs profesional lucrând într-o bancă, şi imediat după absolvire am fost angajat de una dintre cele mai bune instituţii financiare ca management trainee la direcţia de Corporate Banking. Beneficiile materiale erau satisfăcătoare, la fel şi oportunităţile de dezvoltare profesională”, rememorează Yakup Cil. Acum, 20 de ani mai târziu, se declară mulţumit de parcursul său profesional, având în vedere poziţia pe care o deţine. Momentul de turnură în cariera sa a fost acela în care a acceptat oferta pe care Credit Europe Rusia i-a făcut-o în 2006: „Aceea a fost o mare provocare pentru mine şi de atunci lucrez în afara graniţelor”.

În momentul venirii sale la conducerea filialei locale, în urmă cu aproape patru ani, a remarcat, în primă fază, numărul mare de instituţii active pe piaţa locală; în rândul impresiilor legate de această ţară, spune că îi place foarte mult natura din România, iar „viaţa aici este foarte liniştită şi plăcută. Pe de altă parte, traficul din Bucureşti şi calitatea drumurilor în general ar putea fi îmbunătăţite”.

Despre stilul său de management, CEO-ul filialei locale a Credit Europe Bank spune că este foarte disciplinat şi conştiincios, că nu-i place să amâne lucrurile, că nu este adeptul stilului de management „one man show” şi de aceea deleagă cât de mult poate. Îşi petrece cea mai mare parte a timpului liber împreună cu fiicele sale. „În vârstă de 4 ani, cele două gemene ne ţin pe mine şi pe soţia mea foarte ocupaţi. Când reuşesc să prind ceva timp doar pentru mine, încerc să citesc cât de mult pot. Prefer cărţile despre istorie, economie şi politică. Cartea mea preferată este «E un pod pe Drina» de Ivo Andric.”

330.000 DE CARDURI DE CREDIT avea în portofoliu la finalul anului trecut Credit Europe Bank

1 MILIARD DE EURO reprezintă activele băncii pe plan local

18% INDICELE DE SOLVABILITATE al CEB la finalul anului trecut

3% MILIOANE DE CARDURI de credit există pe piaţa românească

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.