Mai putin de jumatate dintre restantieri isi achita datoriile, iar aproape 40% refuza sa plateasca

Postat la 03 martie 2011 21 afişări

Valoarea creantelor externalizate de companii catre agentiile de colectare de debite a crescut anul trecut cu 11%, la 180 de milioane de euro, iar anul acesta va creste cu 15%, estimeaza compania de servicii financiare Coface.

"Prevedem o ingreunare a procesului de colectare: practic, pentru aceleasi rezultate se vor depune eforturi duble, ceea ce va duce si la o crestere a costurilor de colectare, fapt resimtit si in ultimul an de zile", afirma Constantin Coman, directorul diviziei de colectare a creantelor de la Coface.

Mai putin de jumatate dintre debitori (34%) isi platesc integral datoriile, in timp ce 37% nu achita nimic, refuzand sa plateasca. In cazul acestora din urma, la decizia creditorului, procedura de colectare amiabila se transforma in procedura de colectare in instanta, cu posibilitatea de a se ajunge inclusiv la executare silita. Restul de 29% achita partial sau perioada de recuperare a datoriilor de la ei este mai indelungata, iar efortul de recuperare e mai mare.

Anul trecut, activitatea diviziei de colectare a creantelor de la persoane fizice a Coface a crescut ca volum cu 35% fata de 2009, ceea ce inseamna intrarea in portofoliu a 400.000 de cazuri de colectare de creante de la persoane fizice. Valoarea medie a creantei a scazut insa la 1.200 de euro, comparativ cu nivelul din 2009 de 1.400 euro.

Cel mai ridicat grad de recuperare il au creantele cu intarzieri de 1-60 de zile, unde rata de succes este de peste 80%. Pe ansamblu insa, rata medie a colectarii se situeaza la 25%.

"Economia nu si-a revenit inca, iar in piata exista in continuare creante de colectat, atat de la populatie cat si de la companii. Efectele perioadei anterioare crizei inca se mai vad, cand populatia se supraindatora fara sa economiseasca", spune Constantin Coman. La aceasta se mai adauga si impactul masurilor luate de Guvern, dar si de companii pentru a rezista pe piata, in ultimii doi ani, prin reducerea substantiala a veniturilor sau disponibilizarea angajatilor.

Principalele institutii care au decis externalizarea creantelor au fost bancile, companiile de leasing, companiile de asigurari, IFN-urile, companiile de utilitati si telecom. Ca si in anii anteriori, sectorul bancar a externalizat cel mai mare volum de creante, avand o pondere in totalul portofoliului Coface de 45%. Se remarca insa o evolutie ascendenta a sectorului telecom, care si-a crescut puternic ponderea in numar de debite, pana la 42%.

Coface, filiala romaneasca a asiguratorului francez de credit cu acelasi nume, detinut de banca Natixis, este specializata in asigurari de credit, factoring, ratinguri si informatii de business si administrare a creantelor.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/mai-putin-de-jumatate-dintre-restantieri-isi-achita-datoriile-iar-aproape-40-refuza-sa-plateasca-8026508
8026508
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.