Romania, tara stirbilor: oamenii merg rar la dentist, le e rusine sa zambeasca si se plang de dureri

Autor: Razvan Muresan Postat la 13 septembrie 2010 761 afişări

Mai mult decat altor europeni, romanilor le este rusine sa zambeasca. In plus, au adeseori dureri de dinti in timp ce mananca si beau. Si totusi, merg cel mai rar la dentist. Suntem pe primul loc in Uniunea Europeana la toate aceste trei capitole, iar grija fata de propria dantura nu e deloc printre prioritatile noastre. Ce e de facut?

"E prea scump", "Mi-e frica de dentist", "Problema mea nu e indeajuns de serioasa" sau "Si-asa nu mai am dinti". Sunt motivele pentru care multi dintre romani isi refuza o vizita la dentist, asa incat doua treimi dintre noi nu au mai ajuns la medic de mai bine de un an. Si tot la noi, doar trei din zece cetateni mai au toti dintii naturali, desi nu inseamna nicidecum ca toti ceilalti sapte si-au completat dantura. Romanii acorda oricum putina atentie igienei corporale si nu se spala des, asa cum scria anterior BM.

"Faptul ca multi romani sunt stirbi este o nenorocire", incepe o discutie cu BUSINESS Magazin doctorul Delia Barbu, vicepresedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Romania. Ea observa ca, alaturi de lipsa de educatie medicala, banii sunt principalul motiv pentru care oamenii evita sa ajunga la dentist. "Preturile tratamentelor stomatologice sunt cele mai mici din Uniunea Europeana, de aceea se trateaza si multi straini aici, insa puterea de cumparare a populatiei este redusa si de aceea romanii se lipsesc de aceste servicii", declara Barbu.

Putinii pacienti care vin totusi la medic o fac din cauza unor dureri insuportabile sau a altor urgente. Mai exact, patru din zece cetateni care bat la usa cabinetului ajung acolo cu probleme grave, iar masurile luate de medici sunt, in cele mai multe cazuri, extractiile. "In lipsa controalelor periodice, pacientii ajung pe scaunul medicului doar cand singurul lucru care mai poate fi facut este eliminarea durerii odata cu dintele respectiv", adauga vicepresedintele CMDR. "Explicatiile pot fi variate, de la teama de dentist, manifestata atat in randul copiilor, dar si in randul adultilor, pana la lipsa unor programe nationale coerente de educatie in domeniul sanatatii dentare", completeaza Olivia Ungurianu, directorul de dezvoltare al Velvet Dental.

Clinica pe care o conduce se afla la a doua campanie de acest fel, desfasurata la nivel national impreuna cu numerosi parteneri media si sustinuta de Ministerul Sanatatii. "Vorbim de o initiativa privata, finantata din fonduri exclusiv private, insa acestea nu sunt suficiente, din cauza sumelor limitate", observa Ungurianu.

Situatia economica precara a populatiei se coreleaza asadar cu lipsa de informare, de unde rezulta procentul crescut de afectiuni ale aparatului dento-maxilar. In viziunea vicepresedintelui CMDR, profilaxia este calea cea mai buna in mentinerea starii bune a dintilor, asta insemnand controale periodice pentru eliminarea problemelor inca din faza incipienta.

De exemplu, in tarile din Vest, cetatenii care nu se prezinta anual sau la sase luni la stomatolog isi pierd dreptul de a folosi asigurarea medicala de care beneficiaza. Se intampla tocmai pentru ca preventia este mai putin costisitoare decat tratamentul afectiunilor grave, iar in acest fel pacientii sunt motivati sa se asigure ca au mereu dintii sub control. Desi medicii romani au inceput sa urmareasca mai nou conduita pacientilor si ii cheama regulat la controale, si cetateanul trebuie sa se preocupe de starea dintilor sai. "De aceea, preventia este gaura neagra a stomatologiei romanesti", constata stomatologul Delia Barbu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicina,
doctori,
dentisti,
stirbi
/analize/romania-tara-stirbilor-oamenii-merg-rar-la-dentist-le-e-rusine-sa-zambeasca-si-se-plang-de-dureri-7182467
7182467
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.