Şcolile din comuna Cernişoara

Postat la 02 noiembrie 2021 102 afişări

Şcolile din comuna Cernişoara

Allianz-Ţiriac

Motivaţie: „Pentru Allianz-Ţiriac, business-ul nu este singura preocupare consecventă. Grija faţă de comunitate este dovedită prin implicarea activă în rezolvarea de probleme în domenii critice, precum educaţie, sănătate sau sport, iar misiunea noastră în domeniul CSR este aceeaşi ca în business: asigurarea unui viitor mai bun şi reducerea decalajelor sociale”, spun reprezentanţii asigurătorului Allianz-Ţiriac. Ca alte aproximativ 1.000 de şcoli din mediul rural, cele două şcoli din Cernişoara vizate de proiect nu sunt echipate cu dotări minime, fără de care mulţi dintre noi nu ne-am puteam imagina să trăim în 2021, cum ar fi apă potabilă sau grupuri sanitare interioare.

Obiectivul proiectului a fost aducerea şcoliilor din această comună cu un pas mai aproape de secolul 21. Allianz-Ţiriac investeşte de ani buni deja în copiii şi tinerii din România: sprijină sportivi prin implicarea în proiectele Fundaţiei Române Olimpice (FOR) din 2012, promovează din 2015 incluziunea socială şi educaţia copiilor din medii defavorizate prin susţinerea SOS Satele Copiilor, sprijină mobilizarea Fundaţiei Polisano pentru salvarea vieţilor copiilor cu malformaţii cardiace grave şi susţin asociaţia Kinetobebe cu ajutorul căreia oferă copiilor sprijin în recuperarea medicală.

„În acest context, propunerea Fundaţiei Comunitare Vâlcea de a se alătura proiectului de reabilitare a şcolilor din Cernişoara s-a aliniat perfect cu obiectivele noastre din zona de CSR, iar decizia de a ne implica a fost firească. Mai mult, reabilitarea şcolilor în plină pandemie Covid-19 s-a suprapus cu ambiţia noastră de contribui la limitarea răspândirii virusului. Astfel, asigurarea unei igiene corespunzătoare şi acces la grupuri sanitare sigure a însemnat primul pas în reducerea riscului de îmbolnăvire în şcolile din Cernişoara”, spun reprezentanţii Allianz-Ţiriac.


Rescrierea proiectului:  Scopul iniţiativei este asigurarea unor condiţii decente pentru învăţătură în două şcoli din comuna Cernişoara, a doua cea mai mare comună din ţară ca suprafaţă (59,66 km²), cu 3.782 locuitori şi 254 de elevi şi preşcolari. În rândul obiectivelor iniţiale ale acestui proiect, se înscriu: realizarea unui puţ de mare adâncime pentru alimentarea cu apă a şcolii, mutarea grupurilor sanitare în interior, renovarea unei şcoli mai mici din Cernişoara pentru a primi cei 150 de elevi relocaţi în urma transformărilor prevăzute la şcolile din Mădulari şi Armăşeşti, facilitarea unui proces de consultanţă pentru şcoală şi primărie pentru a-i sprijini să obţină resurse şi în viitor pentru elevi, mobilizarea partenerilor în susţinerea unor proiecte similare în alte localităţi.


Rezultate: În martie 2021 a fost realizat forajul pentru puţ, iar acesta a fost folosit pe toată durata verii, în contextul secetei din localitate. Scopul său a fost extins pentru că mai mulţi localnici se vor branşa şi vor avea astfel acces la apă potabilă curentă. Lucrările de reabilitare au fost începute în august 2021 şi au fost realizate în ritm alert pentru a fi finalizate la începerea anului şcolar.

Anterior, pe perioada verii, echipa Fundaţiei Comunitare Vâlcea (Gabriela Solomon şi Radu Prună) a lucrat cu arhitectul Cosmina David şi cu specialistul în comunicare Gabriela Gocan pentru realizarea unui plan de decorare interioară personalizat, care să includă elemente de design educaţional şi elemente de sustenabilitate (organizarea unor acţiuni părinţi, copii, cadre didactice şi meşteşuguri locale ‒ care să promoveze, să aducă notorietate locului şi să prevină abandonul şcolar).

Implementarea noului concept educaţional este următorul pas important în proiect. Lucrările structurale au fost finalizate până la începerea anului şcolar, astfel că elevii s-au putut întoarce la cursuri într-o Şcoală reabilitată, cu acces la grupuri sanitare interioare. Suma investită de Allianz-Ţiriac până acum în acest proiect se ridică la aproximativ 40.000 de euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.