Povestea lui Pierre Bellon, omul care a pus bazele companiei Sodexo. Ce avere uriaşă avea când a murit

Autor: Andra Stroe Postat la 29 iulie 2023 168 afişări

Povestea lui Pierre Bellon, omul care a pus bazele companiei Sodexo. Ce avere uriaşă avea când a murit

De numele antreprenorului Pierre Bellon se leagă cel al unuia dintre cei mai mari jucători din piaţa beneficiilor extrasalariale: Sodexo. Care e povestea sa şi a companiei care l-a transformat în miliardar?

Pierre Bellon s-a născut pe 24 ianuarie 1930, în Franţa, la Marseille şi a urmat cursurile şcolii de business HEC Paris. În 1958 s-a alăturat Societăţii de operaţiuni hoteliere, aeriene, maritime şi terestre (Société d’exploitations hôtelières, aériennes, maritimes et terrestres), unde a evoluat, din rolul iniţial, de managing assistant, în cel de CEO al companiei.

În 1966 a pus bazele companiei de beneficii extrasalariale Sodexo. Compania a deservit, de-a lungul timpului, o multitudine de instituţii din varii domenii, de la mine la şcoli, spitale şi alte organizaţii din mediul public şi corporate. În 1971 fondatorul a început şi extinderea internaţională a companiei, întâi pe piaţa din Belgia, apoi în Italia, Spania, Africa şi Orientul Mijlociu.

Bellon şi-a păstrat funcţia de CEO al companiei până în 2005 şi pe cea de preşedinte alţi 11 ani, până când, în 2016, i-a predate frâiele fiicei sale, Sophie. A rămas însă, în continuare, preşedinte emerit.

În paralel cu activitatea antreprenorială el a pus, în 1987, şi bazele asociaţiei nonprofit Progrès du Management, axată pe progresul companiilor prin progresul liderilor aflaţi la conducerea lor.

Antreprenorul a contribuit şi la scrierea, în 2006, a cărţii „I’ve Had A Lot Of Fun: The Sodexo Story”, publicând ulterior, în 2019, o nouă carte, „To Serve And To Grow”, în care şi-a expus propriile principii de management.

El a fost căsătorit şi a avut patru copii, locuind în Paris până la moartea sa, pe 31 ianuarie 2022, când ajunsese la o avere de aproape 5 miliarde de dolari.

Potrivit unui contract încheiat în 2015, cei patru copii ai antreprenorului nu pot vinde acţiunile deţinute de familie în companie până în anul 2058.

În 1983 Sodexo s-a listat la bursa de la Paris. Compania, activă astăzi în peste 50 de pieţe, a încheiat anul 2022 cu venituri de circa 21 de miliarde de euro.  

Carte de vizită

Pierre Bellon, fondator, Sodexo

1. S-a născut la Marsilia, Franţa, pe 24 ianuarie 1930;

2. A urmat cursurile şcolii de business HEC Paris;

3. A lucrat în cadrul Société d’exploitations hôtelières, aériennes, maritimes et terrestres, unde a evoluat, din rolul de managing assistant, în cel de CEO al companiei;

4. În 1966 a pus bazele companiei de beneficii extrasalariale Sodexo;

5. A contribuit şi la scrierea, în 2006, a cărţii „I’ve Had A Lot Of Fun: The Sodexo Story”, publicând ulterior, în 2019, o nouă carte, „To Serve And To Grow”;

6. El a fost căsătorit şi a avut patru copii, locuind în Paris până la moarta sa, pe 31 ianuarie 2022, când ajunsese la o avere de aproape 5 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.