Managerilor le este rusine sa accepte ajutor de somaj

Postat la 08 aprilie 2010 61 afişări

MultI manageri au ramas anul trecut fara un loc de munca si, desi au fost nevoitI sa stea mai multe luni pe bara, ideea de a-si depune dosarul de somaj nu I-a surans niciunuia.

"Managerilor li se pare umilitor sa primeasca ajutor de somaj, desi, dupa concediere, raman fara niciun venit", spune Iulian Patrascanu, manging partner in cadrul casei de avocatura Fine Law. Asta desi au contribuit lunar in toata perioada in care au fost angajati pentru a putea beneficia, la nevoie, de acest drept.

Mai mult decat atat, cei care au avut salarii de cateva mii de euro, vor avea si un ajutor de somaj macar multumitor, in conditiile in care indemnizatia se calculeaza in functie de salariul brut si perioada de cotizatie. Concret, indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de trei ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru cele care au cotizat cel putin cinci ani, 7% pentru 10 ani si 10% pentru 20 de ani.

Cu toate acestea, acesti manageri prefera sa stea chiar si luni la rand fara a avea vreun venit, pana in momentul in care gasesc un nou loc de munca. "Pentru cineva care a lucrat pe o pozitie de conducere, a avut subordonati si un statut social de invidiat este foarte greu sa accepte ca trebuie sa se duca sa stea la cozi pe la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, sa depuna dosare si sa astepte ajutor social", spune Patrascanu. Tocmai de aceea, multi manageri nu numai ca nu recurg la ajutorul de somaj, dar nici macar nu iau in calcul aceasta posibilitate de a-si suplini lipsa veniturilor salariale pentru o perioada de cateva luni.

In acest moment, in Romania sunt peste 765.000 de someri, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Este doar un numar oficial pentru ca, in mod evident, sunt si persoane care nu intra in observatia agentiei. Specialistii in resurse umane spun ca o cifra reala s-ar apropia mai degraba de un milion de oameni fara serviciu.

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/managerilor-le-este-rusine-sa-accepte-ajutor-de-somaj-5841473
5841473
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.