Companiile romanesti nu au bani sa-si protejeze angajatii – peste 3.600 de persoane s-au accidentat anul trecut la locul de munca

Autor: Ana Raduta Postat la 27 aprilie 2011 34 afişări

Companiile romanesti cheltuie anual de doua ori mai putin decat cele din alte tari, iar rezultatul este extrem de grav – peste 3.600 de persoane s-au accidentat anul trecut la locul de munca. In 272 de cazuri accidentele s-au soldat cu moartea muncitorilor.

Romania se situeaza pe locul 10 din 12 intr-un clasament al tarilor din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste cheltuielile cu echipamentele de protectie, potrivit datelor companiei Renania, care furnizeaza echipamente de securitate si sanatate in munca. Astfel, companiile romanesti aloca aproximativ 11 euro pe an pentru fiecare angajat pentru manusile de protectie, echipamentul cel mai frecvent utilizat, circa jumatate fata de cei 20 de euro cheltuiti de firmele din Cehia, spre exemplu.

"Securitatea si sanatatea in munca nu sunt inca prioritati majore pentru companiile romanesti sau pentru utilizatori. Nu este doar o obisnuinta culturala datorata multor ani de lipsuri, ci si o chestiune de educatie pe care putini si-au asumat-o in mod consecvent. In plus, acestea se suprapun si peste preocuparea permanenta a companiilor de a-si eficientiza costurile", spune Orlando Szasz, directorul general Renania.

Reprezentantii Renania estimau piata de profil la circa 100 de milioane de euro in 2008. In 2009, industria s-a contractat cu circa 20%, iar in anul urmator a fost inregistrata o stabilizare in anul urmator. Pentru 2011, compania apreciaza o evolutie a pietei de 10%, pana la circa 83 de milioane de euro. Renania, si-a planificat vânzari cu 22% mai mari fata de 2010, respectiv 22,5 milioane de euro.

In Uniunea Europeana, barbatii sunt mai susceptibili sa fie implicati in accidente de munca decat femeile, iar incidentele se inregistreaza mai frecvent in grupa de varsta 15-34 de ani. Constructiile, agricultura, vanatoarea, industria forestiera si productia sunt domeniile cu risc si incidenta ridicata a accidentelor de munca. Cele mai frecvente probleme de sanatate se inregistreaza la nivelul sistemului osos si muscular.

In lume, peste 2,3 milioane de oameni mor anual in accidente la locul de m

unca si peste 160 de milioane de noi cazuri de imbolnaviri datorate mediului de lucru sunt raportate in fiecare an, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii. Iar costurile aferente compensatiilor, ingrijirilor medicale, invaliditatii si recuperarii insumeaza circa 4% din PIB-ul mondial.

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/companiile-romanesti-nu-au-bani-sa-si-protejeze-angajatii-peste-3-600-de-persoane-s-au-accidentat-anul-trecut-la-locul-de-munca-8195414
8195414
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.