CarteTeca

Postat la 29 octombrie 2021 53 afişări

Libris.ro

Motivaţie: Potrivit datelor Salvaţi Copiii, la nivel naţional există aproape 1,6 milioane de cititori activi în şcoli, însă fondul de carte existent este învechit şi într-o scădere continuă şi constantă încă din 2015. În aceste condiţii, lecturile sunt asigurate din resursele proprii ale familiilor, cu ajutorul cadrelor didactice, din donaţii ori sponsorizări sau de bibliotecile publice locale, unde acestea există. Analizând titlurile căutate de părinţi pentru cei mici pe Libris.ro, dar şi rezultatele dotărilor anterioare cu titluri contemporane şi preferinţele de lectură ale copiilor, se ajunge la concluzia că, pentru a-i atrage către citit este important să aibă acces la cărţi actuale, care vorbesc pe limba lor. Volume precum cele din seria Harry Potter sau romanele lui Roald Dahl descriu lumi fascinante pentru copii şi îi provoacă să descopere, pagină cu pagină. Este important să susţinem bibliotecile cu astfel de cărţi, care în prezent nu sunt disponibile. Potenţialul de a aduce copiii aproape de lectură este uriaş.


Descrierea proiectului: Prin proiectul CarteTeca, iniţiat alături de Salvaţi Copiii în 2019, Libris.ro îşi propune ca în următorii 5 ani să doteze peste 350 de unităţi de învăţământ din România cu volume actuale, care să îi atragă pe copii şi adolescenţi către lectură.

Înscrierea în concurs poate fi făcută de un cadru didactic, de personalul auxiliar (didactic şi nedidactic) sau de un reprezentant al Asociaţiei de Părinţi, iar în evaluarea aplicaţiilor se va ţine cont de numărul de elevi înscrişi, de fondul de carte actual al bibliotecii, de frecvenţa şi volumul cu care se împrumută cărţi, dar şi de alte aspecte, precum planul de activităţi care încurajează lectura precum cluburi de carte, concursuri pentru cititori.

Prima ediţie CarteTeca a adunat aplicaţiile a 62 de unităţi de învăţământ. Au fost declarate câştigătoare 9 dintre acestea, care au primit în total 992 de cărţi, în valoare de 28.000 de lei.  În a doua ediţie au fost dotate 60 de biblioteci cu aproape 6000 volume actuale, în valoare de peste 150.000 lei. Ediţia 2021, a treia, va demara în octombrie şi vizează dotarea a 80 de biblioteci, Libris punând la dispoziţie volume în valoare de 200.000 lei.


Rezultate: În cele două ediţii desfăşurate până acum au fost donate aproape 7000 cărţi, în valoare de 180.000 lei, către 70 de biblioteci şcolare. În proiect au fost analizate peste 370 de înscrieri din partea unităţilor de învăţământ.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.