Revenirea ultimului colos industrial romanesc

Postat la 27 octombrie 2009 32 afişări

Prin ploaia deasa de octombrie, Oltchim arata neasteptat de colorat: conducte, vagoane cisterna, verdele ierbii, umbrelele pestrite ale oamenilor.

Si, la fel de neasteptat, aerul este curat, fara iz chimic. Lucru de mirare in inima unui combinat chimic, dar explicabil prin faptul ca Oltchim functioneaza acum la o treime din capacitate, afectat de criza si de regulile capitalismului. Cura: achizitia Arpechim, intrata pe ultima suta de metri, un plan de afaceri nou-nout si achizitia unui finantist de top ar putea duce compania la afaceri de un miliard in urmatorii trei ani.

Fiecare zi a lui Alexandru Bucsa se imparte acum intre urmarirea crizei politice si multele telefoane si intalniri cu reprezentanti ai sistemului bancar. Miza este o afacere cu o valoare pe care o rotunjeste scurt la un miliard de euro, pentru fluenta discursului si pentru ca valorile mari il motiveaza. Bucsa, director general adjunct al combinatului chimic Oltchim, a venit la Ramnicu Valcea direct de pe calea Victoriei, dupa ce s-a ocupat ani buni de finantele Rompetrol, din postul de vicepresedinte al companiei petroliere. Este printre putinii manageri de top care au trecut din zona privata la o companie de stat si o achizitie importanta pentru combinatul chimic, una dintre putinele companii industriale ramase in portofoliul statului roman.

Combinatul, care a marcat la un moment dat, in anii trecuti, o capitalizare bursiera de peste un miliard de euro, a ajuns acum la o valoare de cateva milioane de euro, afectat de pierderi si de lipsa materiei prime; mai mult, combinatul este in mijlocul unei dispute cu un actionar minoritar, compania PCC. Iar criza politica, ce ar putea aduce o retrogradare a ratingului de tara a Romaniei, ar reduce si ratingul combinatului valcean. Iar acum ratingul - atat al tarii, cat si al companiei - este esential: in conturile Oltchim trebuie sa intre prima transa a planului de finantare garantat de stat, plan care include achizitia si integrarea Arpechim, fara de care combinatul nu are sanse de supravietuire.

"Nu stiu ca in ultimii 15 ani sa fi fost o perioada mai grea", spune Radu Olaru, director general adjunct al combinatului pentru partea de investitii si tehnologie. Olaru nu se plange atat de criza economica, pe care o considera trecatoare, ci de faptul ca Oltchim nu are materie prima: "Piete si clienti am fi avut, am inregistrat cereri care ne-ar fi acoperit functionarea la intreaga capacitate".

Construit la mijlocul deceniului sase al secolului trecut, intr-o perioada de elanuri comuniste, combinatul a fost asezat la Ramnicu Valcea pentru ca pozitionarea era optima intre furnizorii de materii prime - etilena si propilena de la rafinaria Arpechim Pitesti, precum si sare, de la Ocnele Mari. Asfel a inceput povestea de dragoste dintre Oltchim si Arpechim, doua combinate care nu au logica separat - deoarece ceea ce produce petrochimia de la Arpechim poate fi folosit doar de un combinat chimic, iar singurul combinat chimic legat prin conducte de rafinarie este Oltchim.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Oltchim,
Arpechim,
achizitie,
criza,
Alexandru Bucsa
/analize/industrie/revenirea-ultimului-colos-industrial-romanesc-5031910
5031910
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.