De ce boli sufera romanii

Postat la 07 septembrie 2009 86 afişări

Fumeaza mult, se hranesc nesanatos, nu exceleaza nici la capitolul activitate fizica, beau si sunt stresati – cam asa s-ar prezenta europenii, daca judecam dupa statisticile oficiale privind bolile. Iar romanii nu fac exceptie.

Bolile cardiovasculare sunt cele mai raspandite in Europa de Est, iar tratamentul impotriva colesterolului cred ca va deveni cel mai bine vandut dintre toate medicamentele aici", este de parere Dennis Gillings, fondator si CEO al Quintiles, companie specializata in cercetare clinica, care a condus in Romania studii in care au fost implicati peste 10.000 de pacienti in ultimul deceniu. Pentru Quintiles, o companie cu venituri de peste 2 miliarde de euro, cercetarea pentru tratamente impotriva afectiunilor cardiovasculare a antrenat in ultimii opt ani peste 700.000 de pacienti la nivel international.

Spre deosebire de alte arii terapeutice, studiile clinice pentru cardiovasculare implica foarte multi pacienti, chiar de peste 10.000, de aceea costurile pot depasi 70 de milioane de euro. "Este nevoie de supraveghere indelungata a unui numar insemnat de pacienti, astfel incat sa fie studiate suficiente crize cardiace pentru a observa diferentele", explica Gillings. El afirma ca spre deosebire de alte industrii, criza financiara nu a afectat decat foarte putin volumul de investitii in studii clinice. "Industria biotehnologica a fost afectata, intrucat sursa lor de finantare a studiilor este bursa, care a scazut mult, ceea ce le ingreuneaza posibilitatea strangerii de capital.

Pe de alta parte, producatorii farmaceutici mari au continuat studiile in pofida crizei, fiindca sunt multe patente care urmeaza sa expire, iar presiunea aducerii de noi medicamente pe piata a crescut." Iar tendinta se respecta si in Romania, unde grupul britanic GlaxoSmithKline, de exemplu, a alocat anul acesta 3 mil. euro pentru cercetarea clinica in Romania. "Lucrurile se indreapta intr-o directie buna, medicii isi respecta deadline-urile si au inceput sa invete ce inseamna managementul unui studiu, iar in functie de capacitatea cadrelor medicale de a respecta standardele unei cercetari ne vom orienta investitiile si in viitor in Romania", a declarat Patrick Desbiens, directorul general al GSK la nivel local. In prezent, producatorul are 27 de studii clinice in derulare pe piata romaneasca, in diverse arii terapeutice: respirator, oncologie, boli infectioase, vaccinologie, boli metabolice.

In zona oncologiei, de exemplu, care este o arie noua de cercetare pentru companie, GSK va lansa patru produse in urmatoarele 24 de luni. Majoritatea studiilor companiei sunt conduse prin intermediul echipei locale, intrucat se urmareste pastrarea contactului direct cu medicii investigatori. Insa in mod obisnuit, chiar daca producatorii detin cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul studiilor companiile specializate in coordonarea cercetarilor (Clinical Research Organizations) incep sa preia tot mai mult din volum. Cheltuielile globale pentru cercetare si dezvoltare de medicamente ale companiilor farma se ridica la aproximativ 70 mld. euro, din care in jur de doua treimi sunt pentru studii aflate in faza clinica si o treime in faza pre-clinica. In general, in cadrul unui studiu clinic se cheltuiesc intre 2.000 si 5.500 de euro pe pacient, iar un studiu implica intre 100 si 20.000 de pacienti, potrivit lui Gillings.

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/de-ce-boli-sufera-romanii-4856652
4856652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.