S-a deschis Cutia Pandorei a executarilor silite in imobiliare?

Postat la 31 mai 2010 44 afişări

Prima licitatie a unui mare proiect imobiliar va avea loc in urmatoarele saptamani, dupa mai bine de un an in care tema proiectelor preluate de catre bancile finantatoare a suscitat un larg interes. De ce doar un astfel de caz? Si, mult mai important, urmeaza si altele?

In urma cu zece zile, cand in presa romaneasca era publicata stirea privind falimentul dezvoltatorului mallului Tiago Oradea si scoaterea sa la licitatie, o parte a managementului grupului bancar Erste, responsabila de businessul din imobiliare, purta la Viena o discutie informala la o cafea cu cativa ziaristi din regiune. "A fost o crestere a portofoliului de credite neperformante la nivelul intregii piete. Desigur, nu ne place, dar in ansamblu, toate bancile locale din grup au inregistrat rezultate pozitive in anul 2009", declara, pentru BUSINESS Magazin, Gerhard Breindl, seful diviziei imobiliare si de leasing din cadrul grupului bancar austriac.

Intr-o piata imobiliara in care bancile au acordat finantari de 3,5 miliarde de euro pentru cele mai mari proiecte imobiliare, potrivit unei analize a Ziarului Financiar, grupul Erste nu se numara printre cei mai mari creditori, insa finantarile acordate ar putea depasi 200 de milioane de euro, tinand cont ca numai divizia de leasing Immorent a acordat finantari de peste 100 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor acesteia, iar Banca Comerciala Romana a finantat proiectele rezidentiale Silver Mountain sau Monaco Towers, potrivit informatiilor disponibile.

Piata imobiliara s-a schimbat insa total la nivel global fata de perioada cand erau acordate finantari de zeci si sute de milioane pentru constructia de ansambluri rezidentiale sau malluri, iar proiectele care au fost finalizate a trebuit si inca trebuie sa faca fata unor conditii de piata foarte grele. In tot acest peisaj, discutiile despre asa-numitele "distressed assets", adica proiecte care nu genereaza venituri, si despre executarea unor mari proiecte imobiliare a fost legitima, tinand cont si de faptul ca astfel de cazuri au lipsit de pe piata romaneasca - cel putin pana de curand.

A fost o decizie buna sa nu se scoata la licitatie proiecte care inregistreaza dificultati? Gerhard Breindl considera ca da, desi afirma si ca grupul a preluat proiecte in pietele vestice. "Un singur argument: cei care au fost fortati sa vanda au pierdut bani cu adevarat. Cei care au rezistat au pierdut si ei bani, dar mai putini", spune bancherul, facand referire,in general, la piata imobiliara din Romania - incluzand, desigur, si bancile care au finantat proiectele.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/s-a-deschis-cutia-pandorei-a-executarilor-silite-in-imobiliare-6195411
6195411
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.