Topul companiilor petroliere cu afaceri in Libia. OMV, printre cele mai expuse

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 martie 2011 157 afişări

Companiile petroliere cu cea mai mare expunere in Libia, ca pondere din productie, si deci care au cel mai mult de pierdut de pe urma conflictului din tara, sunt Eni (Italia), Marathon Oil Corp. (SUA) si OMV (Austria), conform agentiei de rating Moody's.

Alte companii care opereaza in regiune, insa au expunere mai mica sunt Hess Corp. (SUA), Suncor Energy Inc. (Canada) si Repsol YPF (Spania). Interese in zona au si Gazprom din Rusia, ConocoPhillips si Occidental Petroleum, ambele din SUA, Total din Franta, Statoil din Norvegia si Wintershall din Germania.

Cele mai multe companii straine si-au intrerupt productia si si-au evacuat personalul in ultimele saptamani din cauza conflictului dintre rebeli si fortele guvernamentale. Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV, proprietarul Petrom, a fost printre putinii care au ramas pe pozitii, argumentand ca OMV nu face afaceri cu dictatorul Gaddafi, ci cu compania petroliera de stat a Libiei, NOC (National Oil Company). Ruttenstorfer a avut de infruntat critici din mediul politic austriac, in special din partea Verzilor, care l-au acuzat de iresponsabilitate si de cinism. Circa 20% din importurile de petrol ale Austriei in ultimii ani au provenit din Libia.

Site-ul de informatii financiare Seeking Alpha a publicat un top al companiilor care realizeaza o parte din productia lor petroliera in Libia, dupa cum urmeaza:

ENI - 12%

Marathon Oil - 12%

OMV - 10%

Gazprom - 7,4%

Hess Corp. - 5%

Conoco-Phillips - 3,3%

Total - 2,6%

Occidental Petroleum - 2%

Statoil - 0,20%

Companii cu interese in zona, dar care nu fac productie, ci au doar contracte de explorare, sunt ExxonMobil, BP, PetroChina, Petrobras din Brazilia, Tatneft din Rusia, RWE din Germania, Shell GmbH, subsidiara a Royal Dutch Shell si mai multe companii japoneze (JX, Moeco, Mitsubishi Exploration, Japex).

Intr-un raport difuzat joia trecuta, agentia Moody's afirma ca, din punctul de vedere al ratingului, pierderile de productie ale acestor companii vor fi "mai mult decat compensate" de cresterile de pret al petrolului. Ratingul si actiunile companiilor ar putea avea de suferit insa, aprecia Moody's, daca vor avea loc o deteriorare a situatiei din zona ca urmare a unui razboi civil, prelungurea sanctiunilor economice contra Libiei sau introducerea unor reglementari mai restrictive fata de producatorii straini.

Libia realizeaza circa 2% din productia mondiala de titei si are cele mai mari rezerve de petrol de pe continentul african. Din februarie, de la inceputul conflictului dintre rebeli si fortele guvernamentale, preturile petrolului au crescut, de teama ca revoltele se vor extinde si in Arabia Saudita, apoi au coborat sub 100 de dolari, dupa ce autoritatile saudite au asigurat Vestul ca tin situatia sub control. Dupa adoptarea rezolutiei ONU contra Libiei insa, pretul a reinceput sa urce: vineri, titeiul se tranzactiona la 101,07 dolari/baril la New York si 113,77 dolari/baril la Londra.

Agentia Moody's estimeaza ca mentinerea pretului peste 100 de dolari pe baril va incetini relansarea economiei mondiale dupa criza, scumpind alimentele si transporturile si reducand cererea de consum, ca si perspectivele de redresare pentru sectorul auto.

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/topul-companiilor-petroliere-cu-afaceri-in-libia-omv-printre-cele-mai-expuse-8077899
8077899
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.