De ce populatia trebuie stimulata sa economiseasca, in viziunea BNR

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 mai 2011 81 afişări

Stimularea economisirii interne prin politici economice sanatoase este esentiala in cazul Romaniei, o economie emergenta, pentru ca poate reduce dependenta de capitalul strain in perioada urmatoare, in care este nevoie de finantarea unui volum mare de investitii, a declarat Nicolae Danila, membru al Consiliului de Administratie al BNR.

Finantarea de pe pietele internationale ramane dificila, pentru ca persista adversitatea la risc si asistam la modificarea frecventa a comportamentului investitorilor, exista competitie pentru finantarea datoriilor suverane, iar dobanzile sunt pe o tendinta de crestere, a apreciat Danila, intr-o prelegere sustinuta vineri la Universitatea Ovidius din Constanta.

"Se poate demonstra ca exista o legatura puternica intre economisirea dintr-o tara si nivelul investitiilor, cu efect direct asupra cresterii economice", spune el. Criza, dupa cum s-a vazut, a afectat mai mult tarile dependente de influxuri de capital din strainatate, asa cum este si cazul Romaniei, iar reducerea ulterioara a acestor fluxuri sau stoparea lor a scazut cererea interna si activitatea economica in ansamblu. Iar investitiile cele mai stabile sunt intotdeauna cele finantate din economisire interna, intrucat capitalul strain se poate dovedi de multe ori volatil, speculativ si chiar destabilizator, a aratat bancherul.

"Perspectivele cresterii economice in Romania sunt afectate negativ de comportamentul gospodariilor, in dubla lor ipostaza, de capital uman si generator de capital financiar", apreciaza Danila. Iar comportamentul gospodariilor nu este decat raspunsul la politicile si deciziile economice in ceea ce priveste cheltuielile publice, politica monetara si incurajarea economisirii prin intermediul produselor financiare.

Nicolae Danila afirma ca Romania mai are de facut pe termen mediu "restructurari semnificative in domeniul cheltuielilor bugetare, vizand atat alocarea resurselor umane, cat si politica de asistenta sociala". Pana acum, restructurarile din 2010 si 2011 au produs efecte negative asupra pietei muncii si au diminuat venitul real disponibil. "Incertitudinile si neincrederea au descurajat activitatea sectorului privat, au redus cererea de consum si au comprimat venitul real disponibil al populatiei", care a devenit pesimista in privinta viitorului locurilor de munca si a inflatiei, iar cine si-a permis a inceput sa stranga "bani albi pentru zile negre".

In ianuarie, constatand ca a crescut volumul economiilor la banca ale populatiei, premierul Emil Boc se aratase nemultumit de "nihilismul" mediatic, care ii sperie pe oameni si ii determina sa-si puna banii la banca in loc sa-i foloseasca pentru consum si sa ajute astfel cresterea economica. "In loc ca oamenii totusi sa dea drumul si la partea de consum, prefera sa duca mai multi bani la banca si sa economiseasca, ceea ce este foarte rau si ineficient pentru o economie", spunea Emil Boc la TVR.

Datele din Romania ultimilor 15 ani arata ca economisirea slaba, comparativ cu alte state din UE si zona euro, nu a fost cauzata insa de criza, ceea ce inseamna ca politicile economice au transmis "semnale nepotrivite cu privire la necesitatea economisirii", atrage atentia Nicolae Danila. Mai departe, se creeaza un cerc vicios intre politicile economice nepotrivite, pentru ca intr-un mediu cu economisire scazuta, politicile autoritatilor trebuie sa faca fata nevoii de a inlocui economisirea interna cu indatorarea externa.

La ora actuala, Romania nu are totusi de-a face, ca alte state din zona euro si UE, cu un dezechilibru intre economisirea interna si o indatorare externa exagerata, insa "ceea ce ingrijoreaza pietele si le face sa ceara garantii suplimentare (de genul acordurilor cu FMI) este dinamica deficitului public si a consumului privat". Mai exact, criza economica a fortat scaderea puternica a consumului populatiei, in timp ce consumul public (cheltuielile guvernului) continua sa fie considerat excesiv de piete, din doua motive: inainte de debutul crizei, nivelul cheltuielilor bugetare era oricum nesustenabil, iar dupa criza, la cheltuielile bugetare s-au adaugat si cele legate de politica sociala, destinata somerilor si celor cu venituri mici.

"Altfel spus, ajustarea cheltuielilor bugetare trebuie sa continue credibil, pentru ca pietele sa fie dispuse sa imprumute Romania, chiar daca noi nu avem o problema de finantare a serviciului datoriei publice", conchide bancherul.

Urmărește Business Magazin

/analize/de-ce-populatia-trebuie-stimulata-sa-economiseasca-in-viziunea-bnr-8267976
8267976
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.