Tara, tara, vrem farmacisti

Postat la 26 august 2008 2089 afişări

Dezvoltarea agresiva a marilor lanturi de farmacii, inceputa acum patru ani, a generat pe piata un deficit de aproximativ 2.000 de farmacisti. Principalii jucatori de pe piata intervievati de BUSINESS Magazin explica ce strategii de atragere si retentie a personalului au, ce solutii intrevad la criza de personal si in ce fel le afecteaza planurile de extindere lipsa de farmacisti.

Stan Cristian este asistent de farmacie in cadrul retelei City Pharma de trei ani si totodata student in ultimul an la Facultatea de Farmacie. Spune ca are un salariu decent, de 1.500-2.000 de lei, si ca, de curand, in preajma examenului de licenta, i-a crescut salariul, tocmai pentru a ramane in companie. Se declara multumit si spune ca nu ar fi tentat sa plece sa lucreze in strainatate, pentru ca i-ar veni greu sa se acomodeze, desi a auzit ca pentru aceeasi munca ar putea primi in Marea Britanie chiar si 3.000 de lire sterline.

 

Intr-adevar, daca pana la inceputul anilor ‘90 absolventii facultatilor de profil puteau lucra doar in farmacii, intr-o fabrica de medicamente sau in cercetare, acum au multe alte optiuni - in cadrul reprezentantelor companiilor farmaceutice, in distributie sau peste hotare, unde salariul este de cateva ori mai mare decat cel din Romania. “Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, deficitul de farmacisti s-a accentuat si din cauza interesului altor tari pentru personalul calificat din Romania”, spune Attila Borka-Balás, directorul general al farmaciilor Richter.

 

Ceea ce limiteaza efectul acestei deschideri este faptul ca nu atat de multi sunt dispusi sa plece din tara, atata vreme cat au si alte variante. Citand o serie de statistici privind dezvoltarea farmaciilor in tara, Valeriu Crangus, directorul general al Hermes Pharma, operatorul farmaciilor City Pharma, afirma ca in prezent sunt circa 5.380 de farmacii si 600 de absolventi pe an, din care in jur de 200 aleg sa se angajeze in afara tarii, isi deschid propriile unitati farmaceutice sau se angajeaza in domeniu, dar pe alte posturi. Daca nu pleaca in strainatate, nici in tara nu sunt dispusi prea mult sa se relocheze; Crangus apreciaza ca majoritatea absolventilor de facultati de farmacie prefera sa ramana in orasul unde au studiat sau in orasul natal, ceea ce inseamna ca in zonele care nu sunt acoperite de centre universitare de profil se resimte si mai acut aceasta criza.

 

Orasele in cauza sunt Galati, Braila, Brasov, dar si cele din nord-est, precum Vaslui, aici principala modalitate de recrutare fiind recomandarea. “Apelam de multe ori la formula recomandarii interne, deoarece asa creste siguranta ca omul recomandat se potriveste cu politica noastra”, admite Amalia Georgescu, directorul general al lantului de farmacii Remedio. Daca pana nu demult recomandarea interna a fost modalitatea preferata a marilor companii prin care se facea recrutarea, acum cele mai multe dintre ele se vad nevoite sa recurga si la anunturi pe site-urile de recrutare, la serviciile unei companii specializate sau chiar la head-hunting-ul managerilor de farmacii concurente.

 

Sefa Remedio mai spune ca este mare nevoie de angajati tineri, pentru ca educatia pe care o primesc este mai aproape de cerintele pietei. Dar aceasta nu inseamna ca marile companii din domeniu nu investesc masiv in cursuri de training, atat pentru noii, cat si pentru vechii angajati. Farmaciile Help Net au lansat in aprilie anul acesta un proiect de training continuu al angajatilor, denumit Universitatea Corporatista, in valoare de circa 350.000 de euro anual. Programele, cu durata de un an, sunt diferentiate pe domenii - farmacologie, marketing, limbi straine - si sustinute de specialisti din cadrul Facultatii de Farmacie “Carol Davila” din Capitala, dar si din Franta si Italia. “Noi faceam traininguri de ani buni, insa am constatat ca nu erau foarte eficiente, pentru ca nevoile fiecarui angajat sunt diferite, iar cunostintele acumulate nu erau intotdeauna puse in practica”, explica Isabelle Iacob, sefa Help Net, ideea care sta la baza programului de training.

 

Cu siguranta unui salariu de inceput cu mult peste cel mediu, orice absolvent al facultatilor de farmacie devine tinta marilor angajatori din domeniu, daca nu a fost deja recrutat de pe bancile scolii prin diferite programe de acordare de burse de studiu. Iar aici brandul de angajator devine foarte important, mai ales in conditiile in care salariile sunt, in linii mari, cam aceleasi in cadrul lanturilor de farmacii. Madalina Didea, managing partner la compania de consultanta in resurse umane Hart Human Resources Consulting, crede ca marile companii de profil ar trebui sa-si pregateasca din timp “un anumit numar de candidati pe care sa-i creasca inca din facultate” si sa-si creeze o imagine de “angajator preferat”. De pilda, viitorii farmacisti pot beneficia de bursele de studiu oferite de retele ca Sensiblu sau Help Net, ca mai apoi sa poata chiar sa se angajeze in cadrul acestor farmacii. “Unii dintre studenti vor sa-si infiinteze propria farmacie si este normal sa vrea sa se angajeze intr-o companie unde sa invete management, de unde din farmacisti pot ajunge manageri”, apreciaza Iacob.

 

Salariul unui farmacist variaza intre 1.000 si 3.000 de lei, potrivit aprecierilor lui Ovidiu Buluc, seful grupului farmaceutic Farmexim. Cu toate ca exista anumite diferente salariale intre angajatii marilor lanturi de farmacii si cei ai unitatilor individuale, acestea din urma lucrand cu rulaje mult mai mici si deci oferind salarii mai modeste, “salariile farmacistilor nu sunt mici, ci decente, mai ales daca vorbim despre cei din promovare, depozite si vanzari”, dupa cum subliniaza Ioana Cacoveanu, presedinta Patronatului Farmacistilor. Ea adauga ca de multe ori, salariile mari ale farmacistilor nu reflecta neaparat experienta, ci volumul de vanzari pe care-l realizeaza, ceea ce implica riscuri legate de sanatatea pacientului, daca recomandarea unor medicamente se face doar din ratiuni banesti. Iar concluzia ei merge mai departe spre ansamblul pietei: “In cazul marilor lanturi de farmacii vorbim, de fapt, despre importatorii si distribuitorii care se afla in spatele lor si care, cu reducerile aplicate medicamentelor, falimenteaza farmaciile independente, facandu-le sa dispara incetul cu incetul”.

 

Competitia acerba dintre retelele de farmacii a dus la cresteri salariale considerabile anul trecut; angajatilor Remedio le-au sporit lefurile cu 15%, iar celor din cadrul Help Net, cu 40%. Pentru anul acesta insa, se pare ca majorarile nu vor mai fi aceleasi, estimarile fiind de 15-25%. “Nu cred ca majorarea salariilor este solutia la lipsa de personal, dar credem ca performanta trebuie rasplatita”, spune Iacob, care estimeaza ca remuneratiile angajatilor sai vor creste cu 18% anul acesta. Farmacistii din cadrul Centrofarm vor avea parte pentru tot anul 2008 de o majorare mai mare, de 25%, pentru ca “atunci cand cererea de personal este mai mare decat oferta, trebuie sa ne aliniem la nivelul pietei si chiar sa fim peste aceasta, ca sa putem atrage forta de munca specializata”, sustine Dorin Catana, directorul general al companiei.

 

Structura minimala a personalului specializat dintr-o farmacie inseamna, in general, doi farmacisti si doi asistenti, la care se adauga dirigintele. In plus, extinderea rapida a segmentului de dermatocosmetice in cifrele de afaceri ale retelelor a dus la aparitia unui nou angajat in farmacie, acela de “consilier de frumusete”, care se ocupa cu promovarea produselor de gen si consilierea clientilor cu privire la folosirea acestora. Este mai usor sa recrutezi un astfel de consilier? Da si nu, din punctul de vedere al marilor angajatori din domeniu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacii,
medicamente,
distribuitori,
piata
/analize/comert/tara-tara-vrem-farmacisti-2978397
2978397
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.