Povestea omului care a transformat un magazin moştenit de la tatăl sau într-un imperiu cu afaceri de miliarde de dolari si peste 13.000 de magazine

Postat la 25 octombrie 2021 1264 afişări

Povestea omului care a transformat un magazin moştenit de la tatăl sau într-un imperiu cu afaceri de miliarde de dolari si peste 13.000 de magazine

Cu o viziune clară, Adriaan van Well a pus, chiar în timpul marii crize economice, bazele unei afaceri care a devenit, în mai puţin de un secol, unul dintre cei mai mari retaileri europeni. Astăzi, compania olandeză Spar a ajuns, de la un magazin deschis în 1932, la aproape 13.000 de unităţi răspândite în întreaga lume.

Adriaan van Well s-a născut pe 24 decembrie 1898 în Haga, Olanda. Înainte de naşterea sa, bunicul lui, Antonius, deschisese un magazin în Zegwaart, în care comercializa băuturi alcoolice şi alimente, business moştenit de tatăl antreprenorului.

În 1930, Adriaan van Well a preluat conducerea afacerii familiei, în plină criză economică, lumea traversând la acea vreme perioada cunoscută sub numele de Marea Depresie (1929-1933). Urmând exemplul companiilor din Statele Unite, el a lansat un program prin care proprietarii de magazine să poată colabora nu doar pentru achiziţia mărfii, dar şi pe zona de publicitate şi vânzări, cu scopul de a diminua costurile necesare în acest sens.

Tehnica respectivă era slab conturată în Europa, iar antreprenorul găsise inspiraţia pentru a o aborda într-un articol publicat de economistul Johan Frederik ten Doesschate într-un ziar destinat angrosiştilor. În vara anului 1932, un număr de 16 comercianţi au fost de acord să se înscrie în planul său, luând astfel naştere, în oraşul Zegwaart, retailerul olandez DESPAR (un acronim al sloganului Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig, traducerea aproximativă fiind că totul funcţionează mai bine când se lucrează împreună). În anii următori, businessul avea să îşi schimbe numele în cel actual, Spar. Începând cu 1947, compania a lansat filiale şi în Belgia, Germania şi alte ţări europene.

Antreprenorul a fost căsătorit cu Huberta van Well-Wubben, alături de care a avut şase fii şi o fiică. El a murit pe 19 august 1967.

La acea dată, compania era deja activă în 15 ţări, iar fiul său a continuat expansiunea. Astfel, între 1960 şi 1980, după ce a acoperit mare parte din Europa, retailerul a ajuns şi pe pieţele din Asia şi Africa.

Pe 24 iunie 2016, la aproape 50 de ani de la moartea antreprenorului, o stradă din oraşul olandez Zoetermeer a fost numită Adriaan van Well, în memoria sa.

În 2019, Spar a înregistrat o cifră de afaceri de peste 37 de miliarde de euro. În prezent, compania deţine peste 13.000 de unităţi răspândite în aproape 50 de state şi are un număr de circa 370.000 de angajaţi la nivel global. Retailerul a fost activ şi pe piaţa locală cu un portofoliu de circa 20 de unităţi operate în sistem de franciză, însă în anul 2013 a intrat în insolvenţă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.