Pe calea inovării

Autor: Alex Ciutacu Postat la 12 decembrie 2021 316 afişări

Inovarea este principala forţă prin care businessurile se transformă, avansează şi reconfigurează pieţe, iar avansul tehnologic din ultimii ani permite ca aceasta să se întâmple la nivelul fiecărei industrii în parte. În acest context, BAT a investit peste 1 miliard de lire sterline în ultimii patru ani şi pune la lucru circa 1.500 de specialişti într-o divizie de R&D care are un scop clar: să reducă riscurile asociate fumatului.

Inovaţia este în centrul activităţii noastre în industria tutunului pentru că trecem printr-o perioadă de transformări rapide, care poate fi susţinută doar de ştiinţă şi inovaţie. Avem un scop îndrăzneţ, şi-anume să construim un viitor mai bun, ceea ce înseamnă să reducem impactul produselor noastre asupra sănătăţii, în timp ce continuăm să deservim clienţii care doresc să consume produsele noastre”, a explicat Claire Wisbey, directorul pentru comunicare ştiinţifică la nivel global al BAT.

 Ea a detaliat iniţiativele BAT bazate pe inovaţie în cadrul videoconferinţei Business Magazin „Cele mai inovatoare companii din România 2021 – Cum accelerăm inovarea în România?”, organizată în parteneriat cu BAT şi Leviatan Design. Astfel, compania dezvoltă un portofoliu de produse care nu implică arderea, ci încălzirea tutunului, pentru a reduce riscurile asociate fumatului (în original: tobacco harm reduction).

„Avem o divizie strategică de ştiinţă şi tehnologie care se uită la viitoarele tehnologii globale şi avem o echipă dedicată de tech scouts care urmăreşte îndeaproape tot ce se întâmplă în Silicon Valley. Aţi putea crede că este destul de departe de core-businessul nostru, dar de fapt activităţile care sunt create acolo sunt aplicabile în multe organizaţii la nivel global”.

BAT este lider în piaţa tutunului pe plan local, cu o cotă de peste 50% şi cu peste 3.000 de angajaţi. La nivel global, compania are peste 55.000 de angajaţi şi operează în 180 de ţări cu 45 de fabrici în 43 de pieţe. De la acest nivel, grupul vrea să se îndrepte din ce în ce mai mult spre produse pe care le promovează drept o alternativă mai puţin nocivă, în contextul în care există consumatori care sunt deschişi spre alternative.

„Focusul nostru pe inovaţie se reflectă şi în produsele pe care le avem în piaţă astăzi. Avem cea mai largă gamă de produse alternative pentru consumatori, care trec prin mii de testări înainte de a ajunge la consumatori. Dar sunt toate susţinute de ştiinţă, ştiinţă care continuă să evolueze. Continuăm să dezvoltăm noi metode de a testa produsele, astfel încât ştim că produsele care ajung la consumatori nu sunt doar high-tech, dar se supun şi celor mai stringente standarde de siguranţă”.

 Mentalitate de inovaţie

Evenimentul Business MAGAZIN a acoperit teme din sfera inovaţiei, precum poziţia României de inovator emergent în cadrul European Innovation Scoreboard 2021, tabloul de bord al inovării în UE sau subiecte ca politicile publice necesare pentru a încuraja inovarea.

Dincolo de poziţia de reprezentant al BAT, Claire Wisbey a discutat şi din perspectiva unui specialist cu 25 de ani de experienţă în domenii precum comunicare pentru cercetare şi farmacologie la nivel naţional şi internaţional şi a colaborat în mod direct cu biroul de coordonare a sistemului public de sănătate din Marea Britanie, dar şi cu alte autorităţi publice. Înainte de a se alătura BAT, Wisbey a lucrat în cadrul companiei farmaceutice GSK.

 „Trebuie să ne asigurăm că există un cadru de reglementare care permite tehnologiei, talentelor şi pieţei să se dezvolte. Cred că este vorba de libertate pentru a inova şi vorbim de nevoia unui mediu care încurajează, cultivă şi recompensează inovaţia pentru a putea vedea investiţii constante în infrastructură, în emergenţa talentelor şi în dezvoltarea următoarei generaţii de talente”, a spus Wisbey referindu-se la poziţia României de „inovator emergent” în topul european.

 În sprijinul inovaţiei, ea consideră că este necesar un mix care cuprinde decizii bazate pe date, pe analizarea acestora, pe înţelegerea dorinţelor consumatorilor, pe calitate, siguranţă, dar şi pe capacitatea pieţei de a adopta tehnologia. „Cred că un alt lucru important este să avem astfel de conferinţe unde putem comunica, împărtăşi idei pentru a şti şi pentru a înţelege ce se întâmplă în alte organizaţii, pentru a putea învăţa, pentru a evolua şi pentru a câştiga informaţii unul de la celălalt.”

 La nivelul politicilor publice care ar putea încuraja inovarea, Wisbey consideră că legislaţia este critică, întrucât ea trebuie să stimuleze şi să încurajeze inovaţia, dar şi să protejeze.

 „Noi la BAT ne uităm constant la cum este concentrată inovaţia, care este geneza ei, care este nevoia pe care o satisfaci. Spre exemplu, când ne gândim la nevoie, ne gândim la consumatori, la preferinţele din piaţă. Într-o piaţă ca România ne uităm care e peisajul, ce vor oamenii, cum se aşază ţara din perspectiva preferinţelor consumatorilor, iar apoi ne uităm care este peisajul de reglementare, cum noi ca organizaţie condusă de inovaţie operăm pe plan local.”

Dincolo de produse, inovaţia poate însemna şi modul în care o companie este deschisă la a-şi transforma procesele şi activităţile. În acest sens, BAT şi-a asumat o ţintă de neutralitate climatică din perspectiva amprentei de carbon a companiei, până în 2050. Reprezentanta companiei a subliniat că organizaţiile trebuie să adopte o mentalitate de inovaţie în toate activităţile pe care le desfăşoară.

„Şi cred că asta începe cu ecosistemul potrivit, cu înţelegerea setului de aptitudini şi de capabilităţi necesare din perspectiva nevoilor educaţionale pe termen lung. Sunt acestea stimulate? Există politici guvernamentale care să stimuleze organizaţiile să investească şi să continue să investească? Există roluri, joburi şi infrastructură să poţi angaja oameni cu roluri specializate precum cel de data scientist sau alte lucruri noi şi interesante? Cred că trebuie să existe un ecosistem care să permită şi să încurajeze inovaţia”.

Wisbey consideră că o altă latură importantă a discuţiei ţine de adopţia celor mai noi şi inovatoare produse, în contextul în care un ecosistem care încurajează inovarea trebuie să încurajeze şi adoptarea inovaţiilor rezultate.

 „Trebuie să stabilim o piaţă care nu doar permite inovarea, dar duce şi spre o adopţie cât mai rapidă a acesteia a inovaţiei, astfel încât consumatorii, infrastructura, ţara să poată beneficia de aceasta.”

De la proces la rezultat

BAT a investit în ultimii 4 ani peste 1 miliard de lire sterline în cercetare şi dezvoltare pentru a inova în direcţia portofoliului de produse alternative. Printre noile categorii de produse se numără ţigări electronice, produse care încălzesc tutunul, produse moderne pentru uz oral, precum şi produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun.

Compania a avut în 2020 13,5 milioane de clienţi pentru produsele care nu ard tutunul, cu 3 milioane mai mulţi decât în anul anterior. Investiţiile şi cei 1.500 de specialişti puşi la lucru în divizia de cercetare şi dezvoltare a companiei reprezintă eforturi care s-au concretizat până acum prin gamele Vuse, glo şi Velo. Produsele glo care încălzesc tutunul în loc să îl ardă au ajuns în piaţa din România în decembrie 2017. BAT susţine clar că ţigările cauzează riscuri majore la adresa sănătăţii şi că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunţarea la fumat.

De cealaltă parte, BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele al căror risc ar fi mai redus, iar eforturile pentru a dezvolta aceste alternative se desfăşoară în centrele R&D din Marea Britanie, SUA, China şi Brazilia. Acum, la nivel global, compania vrea să ajungă la 50 de milioane de consumatori până în 2050 pentru alternativele care nu presupun arderea tutunului şi aşteaptă venituri de 5 miliarde de lire sterline din aceste categorii până în 2025.

Tot până în 2025 se aşteaptă ca aceste noi categorii de produse să devină profitabile pentru companie, potrivit informaţiilor prezentate de BAT. „În continuare ne gândim la inovaţie consumer first, la piaţă şi la preferinţele pieţei, şi ne gândim la reglementări şi la cum ne mişcăm şi evoluăm în interiorul lor, dar şi la cum evoluăm utilizând inovaţia şi noile tehnologii”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.