Monica Şerban, Penny: „Liderii viitorului vor trebui să se adapteze la schimbările demografice, ca îmbătrânirea populaţiei şi noile generaţii de angajaţi cu aşteptări diferite”

Autor: Andra Stroe Postat la 17 octombrie 2023 144 afişări

Monica Şerban, Penny: „Liderii viitorului vor trebui să se adapteze la schimbările demografice, ca îmbătrânirea populaţiei şi noile generaţii de angajaţi cu aşteptări diferite”

Monica Şerban face parte din echipa PENNY de 12 ani, timp în care a reuşit să ajungă un buyer cu experienţă, cu un istoric solid de activitate în industria de retail, dobândind cunoştinţe solide în domeniul achiziţiilor. Punctele forte care au ajutat-o în această evoluţie? Negocierea şi orientarea către oameni şi soluţii.

Monica Şerban

manager Departament Achiziţii Non-food REWE Romania – PENNY

40 de ani

Cifră de afaceri (2022): 7,17 mld. lei

Profit net: 152 mil. lei

Număr de angajaţi: 6.500

1. Ce rol v-aţi propus să aveţi în 2030?

Voi fi tot în acelaşi domeniu, dar cu siguranţă vor fi noutăţi adaptate anului 2030. Ne concentrăm să fim eficienţi şi să păstrăm tendinţele pieţei, iar toate acestea au în centru preferinţele clientului român.

2. Ce calităţi/abilităţi de leadership credeţi că trebuie să aveţi în organigrama viitorului, în care inteligenţa artificială lucrează cot la cot cu angajaţii umani?

Cred că printre calităţile/abilităţile de leadership necesare în organizaţiile în care inteligenţa artificială lucrează alături de angajaţii umani se numără viziune şi strategie pentru integrarea eficientă a inteligenţei artificiale; gândire analitică pentru a lua decizii informate; abilităţi de gestionare a echipei pentru coordonarea oamenilor şi tehnologiei; flexibilitate şi adaptabilitate la schimbările rapide şi oportunităţi emergente; abilităţi de comunicare pentru a obţine sprijinul angajaţilor în adoptarea inteligenţei artificiale, dar şi tică şi responsabilitate în utilizarea responsabilă a inteligenţei artificiale. Aceste calităţi vor ajuta liderii să navigheze cu succes într-un mediu în care inteligenţa artificială joacă un rol tot mai important, contribuind la dezvoltarea organizaţiei şi la crearea unei culturi de colaborare şi inovaţie.

3. Care vor fi principalele provocări pentru liderul anului 2030?

Cred că printre principalele provocări ale liderului anului 2030 se va regăsi, în primul rând, adaptarea la schimbările tehnologice accelerate: Liderii vor trebui să se adapteze rapid la noile tehnologii emergente, cum ar fi inteligenţa artificială şi automatizarea, pentru a menţine organizaţia competitivă şi relevantă într-un mediu în continuă evoluţie. Apoi, gestionarea diversităţii şi incluziunii: Într-o lume din ce în ce mai globalizată, liderii vor trebui să promoveze diversitatea şi incluziunea în organizaţii, să gestioneze echipe multiculturale şi să creeze un mediu de lucru în care toţi angajaţii se simt valorizaţi şi îşi pot aduce contribuţia maximă. Abordarea sustenabilităţii şi responsabilităţii sociale este, la rândul său, o necesitate. Liderii vor fi responsabili de adoptarea practicilor sustenabile şi de asigurarea că organizaţiile lor se angajează activ în responsabilitatea socială corporativă. Totodată, trebuie să ia în calcul gestionarea schimbărilor demografice şi a noilor modele de lucru: Liderii vor trebui să se adapteze la schimbările demografice, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei şi noile generaţii de angajaţi cu aşteptări diferite. Nu în ultimul rând, vor trebui să pună accent pe dezvoltarea abilităţilor viitoare ale forţei de muncă: Investirea în dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor necesare pentru viitorul locului de muncă, să promoveze învăţarea continuă şi să faciliteze adaptabilitatea angajaţilor la schimbările tehnologice şi cerinţele pieţei. Prin abordarea acestor provocări cu înţelepciune şi agilitate, liderii pot contribui la succesul organizaţiilor lor şi la dezvoltarea unei societăţi mai sustenabile şi incluzive.

4. Dar principalele oportunităţi pe care le veţi avea ca lideri odată cu avansul tehnologiei?

Cred că vom avea parte de multe oportunităţi, însă principalele cred că se vor îndrepta în zona de inovare şi creştere disruptivă prin adoptarea tehnologiilor emergente. Alte oportunităţi care intuiesc că vor apărea odată cu avansul tehnologiei se referă la: eficienţă şi productivitate sporită prin automatizare şi optimizarea operaţiunilor; acces la informaţii şi analize avansate pentru luarea deciziilor informate şi strategice; colaborare extinsă şi comunicare eficientă între echipe şi angajaţi; personalizare şi experienţe îmbunătăţite pentru clienţi prin oferirea de servicii şi recomandări personalizate. Aceste oportunităţi permit liderilor să obţină avantaje competitive şi să îşi conducă organizaţiile către succes într-un mediu tehnologic în continuă evoluţie.

5. Cum vă imaginaţi că va arăta săptămâna de lucru în 2030 şi agenda unui lider din viitor?

În 2030, săptămâna de lucru şi agenda liderului vor fi caracterizate de flexibilitate şi adaptabilitate. Lucrul la distanţă şi programul flexibil vor fi mai răspândite. Liderii se vor concentra pe inovaţie, strategie şi dezvoltarea abilităţilor viitoare ale forţei de muncă. Vor promova în continuare responsabilitatea socială şi sustenabilitatea. Prioritatea va fi acordată echilibrului între muncă şi viaţă personală, având grijă de bunăstarea angajaţilor şi contribuind la soluţionarea problemelor sociale şi globale.  

6. Cum credeţi că se va desfăşura un interviu de angajare în 2030 şi ce calităţi veţi aprecia cel mai mult la un viitor coleg?

În 2030, interviurile de angajare ar putea avea câteva caracteristici distinctive. S-ar putea să existe o mai mare utilizare a tehnologiei, cum ar fi interviurile video sau evaluările bazate pe inteligenţa artificială. De asemenea, se poate accentua evaluarea abilităţilor digitale şi adaptabilităţii la schimbările tehnologice. În ceea ce priveşte calităţile apreciate la un viitor coleg, se vor căuta abilităţi de gândire critică şi analitică, creativitate, adaptabilitate, capacitatea de a lucra în echipă şi de a se adapta la noi tehnologii. De asemenea, vor fi apreciate înalt competenţele de comunicare, capacitatea de a învăţa şi de a se dezvolta continuu şi orientarea către rezolvarea problemelor şi inovaţie.



BUSINESS MAGAZIN A LANSAT RECENT ANUARUL 100 TINERI MANAGERI DE TOP, EDIŢIA 2023, unde am vorbim cu cea mai nouă generaţie de tineri manageri şi antreprenori cu vârsta de până în 40 de ani despre schimbările cu care se confruntă sub influenţa tot mai mare a AI. Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a catalogului să analizăm modul în care cei mai tineri manageri şi antreprenori vor reuşi să conducă organizaţiie din România către un viitor în care inovaţia, eficienţa, sustenabilitatea, dar şi emoţiile umane vor defini noua lume a afacerilor. Monica Şerban, manager Departament Achiziţii Non-food REWE Romania –  PENNY, este unul dintre managerii al căror profil a apărut în cadrul acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.