Care este profilul datornicului român

Autor: Florin Casota Postat la 31 ianuarie 2017 664 afişări

Drumurile la o bancă sau alte instituţii financiare pentru a obţine un împrumut sunt implicite în mai toate cazurile în care un client îşi doreşte să cumpere o maşină, o locuinţă, să pornească sau să extindă o afacere. Nu toţi reuşesc să-şi plătească datoriile, iar în peisaj intră firmele de recuperare a creanţeor. Cine este debitorul român, cum arată el şi cum se comportă?

Care este profilul datornicului român

Clientul debitor român se află la vârsta mijlocie, este cel mai des întâlnit în Muntenia şi îşi plăteşte datoriile în general toamna, arată o analiză realizată de Top Factoring, pe baza informaţiilor a peste 850.000 de dosare de datorii restante.

În funcţie de industrii, imaginea datornicului variază destul de mult. În telecom, de pildă, debitorul are o vârstă medie de 43,4 ani la momentul în care devine client al firmelor de recuperare a creanţelor; tot el nu şi-a mai plătit ultima factură pentru serviciile de telefonie de un an şi şapte luni, iar valoarea restanţei este, în medie, de 155,05 lei. Conform datelor analizate de Top Factoring, cei mai buni clienţi debitori sunt artiştii, personalul din domeniul medical şi preoţii, iar cei care plătesc cel mai greu sunt persoanele cu funcţii înalte, sportivii şi antreprenorii.

În banking, clientul debitor român are 43 de ani la data contractării creditului, şi-a plătit datoria constant timp de aproximativ 4 ani şi plăteşte în medie 307 lei pentru o restanţă, în fiecare lună, până la stingerea datoriei. Produsele pentru care au fost contractate cele mai multe credite care înregistrază restanţe sunt electrocasnice, electronice, calculatoare şi accesorii, scutere şi televizoare.

Top Factoring gestionează şi recuperează creanţe pentru bănci, companii telecom sau furnizori de servicii. Compania a fost fondată de Cătălin Neagu în 2006, iar din 2007 a fost preluată de fondul de investiţii Reconstruction Capital II Limited. Pe parcursul a zece ani de activitate, compania a recuperat creanţe în valoare de peste 170 de milioane de euro, dintr-un volum de aproximativ 5 milioane de debite în colectare. În aceste condiţii, cea mai mare parte a businessului companiei provine din recuperarea de creanţe neîncasate pentru clienţii din banking şi telecom, unde valoarea medie a creanţelor este de 1.150 euro, respectiv 175 euro.

Potrivit studiului, peste 46% dintre clienţii ale căror datorii au fost cesionate de către bănci sau IFN-uri au fost contactaţi de Top Factoring şi au fost realizate scheme de rambursare a datoriilor. Totuşi, în cazul celor mai mulţi (54%), recuperarea datoriilor implică un volum mai mare de efort din partea companiei; dintre aceştia, unii intră în procesul de executare silită pentru neplata datoriilor - 65% dintre ei provenind din rândul datornicilor care au refuzat orice contact cu compania sau nu existau niciun fel de informaţii despre datele de contact (de pildă telefon, adresă sau mail) pentru a putea fi contactaţi.

Cea mai mare valoare a unei plăţi a fost înregistrată în cazul unui credit bancar; o clientă a plătit 86.198 lei, deşi după cum reiese din cercetare, femeile au, în medie, o datorie mai mică decât bărbaţii. În telecom, cea mai mare valoare a unei plăţi a fost înregistrată de către un bărbat care a achitat 16.296 lei. Alte date arată că suma medie restantă este de 768 lei în cazul telecom şi 5.204 lei în domeniul împrumuturilor bancare. Cele mai multe cazuri (27,8%) sunt reprezentate de clienţi debitori cu vârste cuprinse între 31 şi 40 de ani pentru facturi restante în telecom; media de vârstă creşte (41-50 de ani) când vine vorba de datoriile către bancă. În ambele categorii analizate de Top Factoring, cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Muntenia (aproximativ 4 din 10 clienţi debitori se află în această regiune), la polul opus aflându-se Maramureş (aproximativ 2,45%). În acest studiu au fost analizate 853.036 cazuri care reprezintă datorii cumulate cu o valoare de 272 milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.