XTB: Fragilitatea zonei euro şi instabilitatea globală, cele mai presante probleme economice din acest an

Postat la 30 ianuarie 2013 25 afişări

Fragilitatea zonei euro şi instabilitatea economiei globale vor fi cele mai presante probleme în 2013, conrform unei analize realizate de compania de brokeraj XTB România.

Astfel, deşi criza datoriilor suverane a fost depăşită pentru moment, o recădere ar fi periculoasă pentru zona euro. "Principalele presiuni vin din Spania şi Italia, care vor decide evoluţia ratei dobânzii în zona Euro. Spania ar putea avea nevoie de mai multe măsuri de austeritate, deficitul său fiind peste media europeană, în timp ce datoriile sale ar putea depăşi 90% din PIB-ul pe 2013. în Italia, influenţa principală va veni de la rezultatele alegerilor din februarie, având în vedere că pieţele financiare au propria preferinţă, respectiv pe Mario Monti", precizează Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România.

Mai mult decât atât, Uniunea Europeană se confruntă acum cu o ameninţare nouă şi serioasă, după ce prim-ministrul britanic David Cameron a anunţat că va organiza, până în 2018, un referendum privind ieşirea Marei Britanii din UE, argumentând că apartenenţa la Uniune implică nişte costuri mari, prea multă birocraţie şi mai puţină putere pentru parlamentele naţionale. Dorinţa lui Cameron de a obţine un nou acord cu UE mai favorabil pentru Marea Britanie ar putea afecta serios stabilitatea Uniunii.

În ceea ce priveşte economia mondială, instabilitatea acesteia este alimentată în principal de anumite riscuri geopolitice. în primul rând, tensiunile dintre China şi Japonia, a doua şi a treia economie din lume, care au afectat deja evoluţia yenului. "Mizele sunt cu atât mai mari cu cât Japonia este aliată a SUA, în timp ce China este mai apropiată de Rusia. Acesta este un risc real pentru stabilitatea globală", arată Claudiu Cazacu.

Analiza XTB indică Iranul ca fiind o altă zonă sensibilă, în ciuda păcii din regiune ca urmare a sancţiunilor impuse în 2012. Dat fiind faptul că Iranul este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, noi conflicte în această zonă ar majora preţul petrolului, în timp ce pieţele de acţiuni ar fi afectate negativ. Piaţa petrolului este supusă şi altor influenţe, precum riscul de atacuri teroriste pe platformele petroliere din Nigeria sau Algeria.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
instabilitatea globală,
XTB
/actualitate/xtb-fragilitatea-zonei-euro-si-instabilitatea-globala-cele-mai-presante-probleme-economice-din-acest-an-10530874
10530874
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.