Warren Buffett despre moralitatea afacerilor şi ideea capitalismului responsabil

Autor: Departamentul Economic Postat la 30 decembrie 2019 86 afişări

Warren Buffett despre moralitatea afacerilor şi ideea capitalismului responsabil
Warren Buffett despre moralitatea afacerilor şi ideea capitalismului...

Miliardarul Warren Buffett crede că firmele nu-şi pot impune opiniile în societate şi nu se pot constitui în arbitri morali, arată un material publicat de Financial Times, într-o serie de articole despre capitalismul responsabil. 

Berkshire Hathaway, compania care constituie vehicolul de investiţii al lui Buffett, a finanţat cu aproximativ 30 miliarde de dolari dezvoltarea de turbine eoliene şi infrastructură în Iowa, printr-una dintre numeroasele afaceri pe care le deţine, cu scopul este de a transforma statul în „capitala eoliană a lumii, într-o Arabie Saudită a vântului”.

Un alt tip de capitalist ar continua să spună că trecerea de la combustibilul fosil la energia regenerabilă reflectă responsabilitatea companiilor sale în societate. Acesta este consensul corporativ actual, exprimat - sincer sau nu - în rapoartele anuale şi în reclamele companiilor de pe glob.

Dar Warren Buffett din Berkshire nu foloseşte astfel de termeni. A investit în vânt doar pentru că guvernul l-a plătit pentru a face acest lucru: „Nu am face-o fără creditul pe care îl obţinem.”

„Înţeleptul din Omaha”, cum este cunoscut Buffett merge şi mai departe. A fost o greşeală, a spus el în timpul unui interviu acordat Financial Times la începutul acestui an, ca firmele să impună ideea că „fac bine” societăţii. Ce le face să creadă că ştiu mai bine? „Este foarte greu de făcut. Dacă îmi oferi cele mai mari 20 de companii, nu ştiu care dintre cele 20 se comportă cel mai bine. Am fost director la 20 de companii şi cred că este foarte greu să evaluezi ceea ce fac. . . este foarte, foarte greu. Îmi place să mănânc bomboane. Bomboanele sunt bune pentru mine sau nu? Nu ştiu."

Şi chiar dacă conducerea Berkshire ar fi ştiut ce este corect pentru lume, ar fi fost greşit să investească pe această bază, deoarece sunt doar agenţi pentru acţionarii companiei. „Sunt banii acţionarilor”, a spus Buffett. În Berkshire, acţiunile caritabile sunt excluse în principiu. "Mulţi manageri corporativi deplâng alocarea banilor contribuabililor, dar îmbrăţişează cu entuziasm propria alocare a dolarului acţionarului", a menţionat el.

Este un comentariu remarcabil carre sprijină opinia lui Buffett asupra companiilor. Economistul Milton Friedman, de la Universitatea din Chicago, a scris în urmă cu 50 de ani că „responsabilitatea socială a afacerilor este creşterea profitului”. Până de curând, acea viziune era evanghelică, de la şcolile de afaceri la sălile consiliilor de administraţie.

După succesul său în crearea unei bogăţii imense pentru Berkshire Hathaway, cea mai mare realizare lui Buffett ar putea fi crearea unei imagini publice unice, de „bunicul cel bun al capitalismului”. Acest lucru îi oferă posibilitatea să spună ceea ce alţii îndrăznesc doar să gândească. Dar Buffett nu este în întregime singur.

Robert Shillman, preşedintele companiei de senzori industriali Cognex, a utilizat ultimul raport anual al companiei pentru a-şi „exprima îngrijorarea faţă de această tendinţă de a schimba atât sistemul, cât şi afacerile”, referindu-se în speecial la managerii fondurilor de investiţii, care au impus companiilor să se dedice problemelor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) ”.

„Dacă ar întreba investitorii fondurilor dacă doresc ca managerii şi consiliul de administraţie ai companiilor să cheltuie timp şi energie pe probleme de mediu, sociale şi de guvernare sau ar vrea ca aceştia să îşi petreacă tot timpul şi energia pentru creşterea valorii acţiunilor, sunt destul de sigur că un număr copleşitor dintre ele ar alege varianta din urmă.”

Creşterea neobişnuită a fondurilor de investiţii bazate pe ESG din ultimii ani sugerează că Shillman ar putea greşi. Dar cei care iau în considerare interesele altor grupuri, cum ar fi angajaţii şi comunitatea, ar argumenta, de asemenea, că întrebarea presupune o alegere falsă, deoarece, dacă capitalismul nu face mai mult pentru a obţine o societate mai bună, funcţionarea companiilor nu ar mai avea rost.

Alan Schwartz, preşedintele băncii de investiţii Guggenheim Partners, în acest an că „de-a lungul secolelor, când masele cred că elitele au prea mult, am văzut că se întâmplă unul din două lucruri: apare o legislaţie pentru redistribuirea averii. . . sau o revoluţie pentru redistribuirea sărăciei”.

Dar chiar şi printre cei care sunt de acord că capitalismul a devenit periculos de instabil, nu toţi sunt de acord că problema fundamentală este concentrarea mioapă asupra randamentelor acţionarilor. Paul Singer, care administrează fondul Elliott Management, are alt punct de vedere. Potrivit lui Singer, capitalismul corporativ este un sistem în care investitorii deţin corporaţii, au numit un consiliu pentru a stabili strategia, iar consiliul a angajat o echipă de conducere pentru a executa strategia. Realitatea actuală, a spus Singer la o conferinţă din 2017, este că managementul a ales consiliul de administraţie şi a ales o strategie pentru propriul său beneficiu. Investitorii erau secundari. „Ceea ce se întâmplă în capitalismul american este. . . o cantitate imensă de minimalizare", a spus el. Exemplul cel mai grăitor, a spus el, este modul în care managementul dornic de risc şi consiliile de administraţie slabe ale marilor bănci au provocat recenta criză financiară.

Buffett are o viziune mai simplă pentru a face o societate mai bună. El consideră că politica guvernamentală, nu capitalismul, trebuie să conducă la schimbare. El a folosit exemplul centralelor electrice pe cărbune ale Berkshire.

„Dacă oamenii doresc să renunţăm la instalaţiile de cărbune, fie acţionarii noştri, fie consumatorul va plăti pentru asta. Puteţi susţine că, din păcate, consumatorul plăteşte pentru asta, dar atunci problema este că plătesc pentru asta cei ce se întâmplă să locuiască în locul în care 50% din energie provine din cărbune. Dacă se întâmplă să se afle pe un alt teritoriu, nu vor plăti pentru asta. Deci, pentru cineva este un cost. . . întrebarea este cum se absoarbe, dar cu precădere trebuie să fie o activitate guvernamentală. ”

„Guvernul”, spune cel mai mare capitalist în viaţă, „trebuie să fie cel ce schimbă sistemul”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
buffett,
capitalism,
Avocatul gulerelor albe Avocatul gulerelor albe

Mihai Mareş se numără printre primii avocaţi români care s-au specializat pe criminalitatea gulerelor albe, apărând executivi de top, antreprenori, afaceri dezvoltate în România sau subsidiare ale marilor multinaţionale. Dacă ne uităm la tensiunile din business din ultimii ani, atât de pe plan local, cât şi de la nivel internaţional, constatăm cu uşurinţă că pariul său a fost unul câştigător. Cum a ales acest domeniu şi care au fost paşii prin care a construit casa de avocatură Mareş & Mareş?

vezi continuarea
ZF.ro
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore.
ProMotor.ro
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor? Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu mașinile normale
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau quattro de la Audi? Momentul adevărului
Descopera.ro
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate'' VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate''
Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA''
PROBLEMA de matematică pe care doar o persoană dintr-o mie o poate rezolva. Majoritatea oamenilor dau ca răspuns numărul 40
Go4it.ro
Cel mai nou telefon PLIABIL a ajuns în România! Ce poate să facă noul SAMSUNG de 1.400 de euro Cel mai nou telefon PLIABIL a ajuns în România! Ce poate să facă noul SAMSUNG de 1.400 de euro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb
O companie britanică lansează în 2020 un telefon cu WINDOWS 10. Acesta va putea fi folosit asemeni unui PC
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.