Va deveni ciocolata marfa de contrabanda? Productia de cacao ar putea intra in impas pana in 2014

Autor: Ioana Mihai Postat la 31 ianuarie 2011 40 afişări

Lumea se va confrunta cu o criza a ciocolatei in urmatorii ani, avertizeaza un expert din profil citat de dailymail.co.uk. framantarile politice de pe Coasta de Fildes, unde se produc 40% din totalul boabelor de cacao, a pierdut galoplant teren la capitolul certificarilor de comert pentru producatorii de cacao.

Multi fermieri au intrat in impas in privinta acestor contracte din pricina instabilitatii politice si a pericolelor cu care se confrunta in zonele rurale. Situatia produce deja efecte la nivelul producatorilor de ciocolata, care cumpara materia prima (cacao) la cele mai mari preturi din ultimii 30 de ani. Numai in aceasta luna, pe burse pretul la boabele de cacao au sarit cu 10%. Mai mult, analistii se asteapta a preturile sa ajunga in curand la 3.720 de dolari pe tona - un nivel neatins din 1979.

Angus Kennedy, editor al publicatiei Kennedy's Confection, spune ca producatorii de profil se confrunta cu una dintre cele mai mari provocari ale industriei din istoria recenta. "Este foarte simplu. Productia de cacao scade", spune el. "Coasta de Fildes este o zona din care comerciantii de cacao nu mai cumpara cacao, fiind prea periculoasa, astfel incat instruirea de noi fermieri in incercarea de a rezolva aceasta problema este aproape imposibila". Prin urmare, preturile pot creste in continuare pentru ca nu exista surse de baza pentru recoltele de cacao.

Din cei 5,5 milioane de fermieri care produc cacao, doar 10% au fost instruiti si certificati pentru a sustine comertul liber cu acest produs. Certificarile au fost acordate de specialisti si cursurile pot dura si trei ani.

Dar criza politica din Coasta de Fildes inseamna ca nici specialisti si nici fermierii nu isi pot face treaba. Si chiar daca situatia politica din zona s-ar imbunatati, ar putea dura cel putin trei ani pana in momentul in care numarul de fermieri certificari sa ajunga la nivelul dinaintea acestei crize politice.

Producatorii, spune Kennedy, se lupta in acest moment pentru a-si securiza ca furnizori ceilalti fermieri certificati. "Lucrurile ar putea lua o turnura neplacuta acum, cand producatorii de ciocolata se lupta pentru ultimele stocuri de cacao", spune Angus Kennedy.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciocolata,
contrabanda,
cacao
/actualitate/va-deveni-ciocolata-marfa-de-contrabanda-productia-de-cacao-ar-putea-intra-in-impas-pana-in-2014-7936066
7936066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.