LIVE: Eveniment lansare EY Attractiveness Survey Romania - O transmisiune ZF Partners Events

Tot ce trebuie să ştie contribuabilii: ANAF a actualizat ghidul pentru contribuabilii care obţin venituri din închirierea imobilelor şi a camerelor în scop turistic

Autor: Alexandru Nanu Postat la 21 mai 2022 327 afişări

Tot ce trebuie să ştie contribuabilii: ANAF a actualizat ghidul pentru contribuabilii care obţin venituri din închirierea imobilelor şi a camerelor în scop turistic

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent pe site-ul instituţiei “Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din închirierea si subînchirierea bunurilor mobile si imobile si din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinte proprietate personală” actualizat în anul 2022.

Prezentul ghid, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) este o actualizare a Ghidului fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din închirierea şi subînchirierea bunurilor mobile şi imobile şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală.

Prin prezentul ghid, ANAF oferă informaţii privind declararea şi taxarea veniturilor din chirii obţinute de persoanele fizice din România.

Persoanele fizice care realizează venituri din aceste activităţi sunt obligate să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), până la data de 25 mai.

Ghidul actual reprezintă o actualizare a ghidului anterior şi a fost publicat în data de 17.05.2022

În cuprinsul documentului se regăsesc următoarele informaţii:

 • Definirea veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor
 • Inchirieri si subînchirieri de bunuri mobile şi/sau imobile din patrimoniul personal
 • Definirea veniturilor din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţa proprietate personală
 • Cine datorează contribuţia pe de asigurări sociale de sănătate (CASS)
 • Depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit si contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice
 • Dreptul de a dispune asupra destinaţiei unei sume în cotă de până la 3,5% din impozit
 • Termenul de plată a impozitului pe venit si a contribuţiilor sociale
 • Modalităţi de plată a impozitului
 • TVA
 • Sancţiuni
 • Informaţii suplimentare
 • Legislaţia fiscală si materiale informative.

Contribuabilii pot obţine informaţii detaliate şi telefonic, apelândServiciulcentral de asistenţă telefonică a contribuabililor – Call-center, lanumăruldetelefon 031.403.91.60.

Totodată, pe canalul de Youtube ANAF – Agenţia NaţionalădeAdministrareFiscală, sunt disponibile materiale video referitoare la modalitateadecompletare a declaraţiei unice pentru persoanele fizicecarerealizeazăvenituri din chirii.

Mai multe informaţii puteţi găsi AICI în ghidul oficial

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.