Teofil Mureşan, Electrogroup: Preţurile plafonate astăzi la energie s-ar putea să fie înşelătoare. Vă recomand să căutaţi oferte care sunt deja în piaţă sub preţul plafonat atât pentru consumatorii casnici, cât şi industriali pentru că sunt preţuri garantate pentru 3, 6, 12 luni

Autor: Mircea Nica Postat la 10 aprilie 2024 31 afişări

Teofil Mureşan, Electrogroup: Preţurile plafonate astăzi la energie s-ar putea să fie înşelătoare. Vă recomand să căutaţi oferte care sunt deja în piaţă sub preţul plafonat atât pentru consumatorii casnici, cât şi industriali pentru că sunt preţuri garantate pentru 3, 6, 12 luni

Piaţa energiei a avut parte de anumite mişcări, dar un lucru foarte important, care trebuie menţionat este că preţurile plafonate astăzi la energie s-ar putea să fie înţelătoare pentru că sunt oferte în piaţă sub preţul plafonat, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, care sunt garantate pentru 3, 6, 12 luni, a spus Teofil Mureşan, acţionar, Electrogroup, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank, la Cluj-Napoca.

“Au fost mişcări mari în piaţa energiei. Un lucru foarte important este că preţurile plafonate astăzi la energie s-ar putea să fie înşelătoare. Vă recomand să căutaţi oferte care sunt deja în piaţă sub preţul plafonat atât pentru consumatorii casnici, cât şi industriali şi sunt preţuri garantate pentru 3,6, 12 luni.  Ca o dovadă, ultima săptămână pe BRM, contractele la energie electrică şi gaze pe 12 luni au fost toate sub preţurile plafonate. De multe ori companiile sau chiar şi consumatorii casnici, obişnuiţi din trecut, nu caută ofertele care se potrivesc şi rămân cumva în zona în care era în trecut”, susţine Teofil Mureşan.

Ce a mai spus Teofil Mureşan, acţionar, Electrogroup:

♦ Al doilea lucru pe care vreau să îl spun, în energie la fel ca şi în alte industrii, liberalizarea s-a făcut resimţită şi la bine şi la rău . Ciclurile de business cu creşteri şi cu scăderi au fost abrupte şi pe creştere, la creşterea energiei de acum 2 ani după o perioadă în care a scăzut în pandemie. Acum este o perioadă de scădere. Ar fi bine să ne uităm la aceste trenduri şi s ănu aşteptăm până când va fi din nou o creştere a preţurilor la energie.

♦ Sunt foarte multe proiecte de investiţii în România şi Europa, energie regenerabilă în primul rând. Odată cu scăderea preţului la energie devine o ameninţare pentru că planul de business ar putea să nu mai fie atragător pentru finanţatori. Probabil în jurul a 20-30% dintre proiecte ar putea vedea şi faza de implementare. Deşi în momentul acesta, dacă privim astăzi pentru anul acesta consumul redus ar putea fi înşelător pentru că Europa va reveni cu capacităţi de producţie. Germania, motorul economiei, o să revină odată cu celelalte ţări, iar consumul o să crească din nou. România se plasează într-o zonă în care poate oferi un preţ mic la energie şi va fi un driver, un element care va putea atrage investiţiile în zona de producţie de energie electrică, mai ales dacă aceste unităţi de producţie, fabrici, vor fi în apropierea centralelor electrice.

♦ Componenta de transport şi distribuţie din preţ va avea o pondere tot mai mare în preţul final pentru că vas cădea componenta energiei electrice şi plasându-te în parcurile industriale care sunt lângă centralele electrice sau în apropierea lor, preţul final va fi mai mic.

♦ Cifrele macro arată bine. Avem creştere economică în România. România nu a intrat în recesiune, este un semn bun. Suntem printre primele ţări din Europa ca şi creştere economică. Sunt domenii care suferă, dar din perspectiva mea şi din perspectiva faptului că preţul la energie va scădea continui să fiu optimist.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Electrogroup,
energie,
preturi plafonate,
oferte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.