Surprize în topul mondial al oraşelor care oferă cele mai bune condiţii locuitorilor. Câştigătorul de anul trecut a ieşit din top 10 în 2022, ajungând pe un surprinzător loc 34

Autor: Petru Mazilu Postat la 23 iunie 2022 260 afişări

Topul anual al oraşelor care oferă cele mai bune condiţii locuitorilor arată că Europa de Vest şi Canada sunt regiunile cele mai atrăgătoare de pe glob. Clasamentul din 2022 oferă mai multe surprize în comparaţie cu topul de anul trecut, potrivit CNN.

Surprize în topul mondial al oraşelor care oferă cele mai bune condiţii locuitorilor. Câştigătorul de anul trecut a ieşit din top 10 în 2022, ajungând pe un surprinzător loc 34

Clasamentul anual al celor mai „locuibile” oraşe din lume a fost publicat de Economist Intelligence Unit (EIU), iar Indicele global pentru 2022 arată câteva diferenţe majore faţă de anul precedent. EIU a clasificat 173 de oraşe din întreaga lume în funcţie de o varietate de factori, inclusiv asistenţa medicală, rata criminalităţii, stabilitatea politică, infrastructura şi accesul la spaţii verzi.

În general, Europa a dominat lista, cu şase locuri în primele 11. De altfel podiumul este ocupat de oraşe din Austria, Danemarca şi Elveţia. În plus, Elveţia a fost singura ţară din Europa care a avut două intrări în top 10.

Totuşi, marea câştigătoare pare să fie Canada care are trei oraşe între cele mai atrăgătoare comunităţi din lume.

„Oraşele care se aflau spre vârful clasamentului nostru înainte de pandemie şi-au revenit datorită stabilităţii lor, infrastructurii şi serviciilor bune, precum şi activităţilor de agrement variate", au explicat autorii clasamentului.

Câştigătorul de anul trecut, Auckland din Noua Zeelandă, a ieşit din top 10 în 2022, ajungând pe un surprinzător loc 34. Vecina Australia a avut cea mai vizibilă scădere în clasament în acest an, râmânând cu un singur oraş în primele 10.

Deşi Europa a avut o evoluţie foarte bună în 2022, din top lipsesc două oraşe importante, Londra şi Paris. Creşterea costului vieţii a jucat un rol în ambele metropole, la fel ca şi decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, au precizat specialiştii.

Conflictele armate au fost factorul determinant pentru plasarea unor oraşe la coada clasamentului. Damasc, Lagos şi Tripoli au fost considerate cele mai puţin neatrăgătoare oraşe din lume. Oraşul Kievul nu a fost analizat în acest an din cauza războiului din Ucraina.

Clasamentul din 2022:

1. Viena, Austria

2. Copenhaga, Danemarca

3. Zurich, Elveţia

4. Calgary, Canada

5. Vancouver, Canada

6. Geneva, Elveţia

7. Frankfurt, Germania

8. Toronto, Canada

9. Amsterdam, Ţările de Jos

10. Osaka, Japonia şi Melbourne, Australia (egalitate)

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
top,
oraşe,
condiţii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.