Surpriză: OMV Petrom anunţă că nu va plăti taxa de solidaritate - suprataxarea companiillor din petrol si gaze, pentru că nu se încadrează în condiţiile puse de Guvernul Romaniei, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite

Autor: Liviu Popescu Postat la 12 ianuarie 2023 41 afişări

Surpriză: OMV Petrom anunţă că nu va plăti taxa de solidaritate - suprataxarea companiillor din petrol si gaze, pentru că nu se încadrează în condiţiile puse de Guvernul Romaniei, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite

Cu 2,5% se apreciază acţiunile Petrom în primele minute de tranzacţionare ale şedinţei de joi, ca reacţie pozitivă a investitorilor la anunţul prin care OMV Petrom spune că “se aşteaptă” să nu intre în scopul acestei contribuţii de soliditaritate pentru 2022, compania făcând referire la OUG de suprataxare a profiturilor din energie.

Lichiditatea în primele minute este de circa 1,6 mil. lei iar compania ajunge la 28,6 mld. lei capitalizare. Spre comparaţie indicele BET se apreciază cu 0,6%. Romgaz, nicio reacţie.

Compania a avut joi dimineaţă o primă reacţie la ordonanţa de urgenţă din ultimele zile ale anului 2022 prin care Guvernul Ciucă a decis supraimpozitarea profiturilor companiilor din sectorul de petrol şi gaze. Astfel, în raportul cu privire la indicatorii tehnici de la T4/2022, Petrom spune că se aşteaptă să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru 2022.

Mai jos comunicatul integral:

“Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuţie de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislaţia românească prin Ordonanţă de Urgenta a Guvernului nr. 186 publicatăîn data de 29 decembrie 2022.

În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevenţe, impozite suplimentare şi alte contribuţii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare şi au crescut de peste 6 ori fata de aceeaşi perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 şi trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrom,
apreciere,
companie,
contributii,
omv petrom

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.