Scandalul anului în Polonia: Leszek Czarnecki, proprietarul IDEA Bank, îl acuză pe şeful ASF-ului polonez că i-ar fi cerut o mită de peste 3 milioane de dolari

Autor: Alex Ciutacu Postat la 13 noiembrie 2018 127 afişări

Scandalul anului în Polonia: Leszek Czarnecki, proprietarul IDEA Bank, îl acuză pe şeful ASF-ului polonez că i-ar fi cerut o mită de peste 3 milioane de dolari

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a cerut astăzi o investigaţie oficială asupra acuzaţiilor care îi sunt aduse celui care conduce autoritatea de supraveghere financiară a ţării, potrivit cărora acesta ar fi cerut mită de la o bancă privată, potrivit Financial Times.

Leszek Czarnecki, proprietar ar Getin Noble Bank şi al IDEA Bank, susţine că Marek Chrzanowski, preşeintele Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), s-a folosit de o întâlnire privată pentru a sugera ca banca să angajeze un anumit avocat şi să plătească o taxă echivalentă cu 1% din capitalizarea de piaţă a băncii în schimbul „susţinerii...şi protecţiei” KNF-ului.

Czarnecki a făcut această declaraţie în mod oficial în faţa procurorilor polonezi. Un procent din capitalizarea de piaţă a Getin în acea zi reprezenta circa 3,6 milioane de dolari.

Premierul a cerut o explicaţie imediată de la preşedintele KNF, şi a pus procurorii şi agenţiile statului să „adune rapid informaţii” asupra situaţiei, spune Michal Dworczyk, şeful de cabinet al premierului.

Un purtător de cuvânt al KNF a respins acuzaţiile şi le-a catalogat drept „o încercare de a influenţa prin şantaj”.

Purtătorul de cuvânt a confirmat totuşi că Chraznowsky i-a sugerat lui Czarnecki să angajeze un anumit avocat în bancă, însă doar ca unul dintr-un număr potenţiali candidaţi, ca alternativă la persoana pe care banca o propusese către autoritate – pe care KNF nu a considerat-o potrivită.

„În timpul întâlnirilor nicio sumă nu a fost vehiculată. Şeful KNF nu a făcut nicio promisiune cu privire la acţiunile corpului de supraveghere asupra băncii care nu ar fi fost în concordanţă cu actualul cadru legislativ, sau care ar fi fost nepotrivit în situaţia actuală”.

Pe de altă parte, potrivit declaraţiei depuse de Czarnecki în faţa procurorilor, acesta a fost sfătuit să îi plătească suma specificată în decurs de trei ani în schimbul „susţinerii, şi aprobării procedurii de restructurare a băncii, pe lângă protecţia KNF-ului” – această parte a declaraţiei susţinându-se prin probele audio aduse de şeful băncii private în faţa procurorilor.

În timpul conversaţiei, Czarnecki susţine că Chrzanowski a scris „1%” pe o foaie de hârtie şi a împins-o pe masă în faţa lui – gest, corelat cu discuţia, din care Czarnecki susţine că a înţeles că aceea ar fi mita propusă de şeful KNF, potrivit declaraţiilor acordate procurorilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
acuzatii,
mita

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.