Cum s-a năpustit Jamie Dimon asupra rămăşiţelor First Republic: În decurs de două luni de zile, JPMorgan s-a transformat din consilier al First Republic, în deponent, iar în cele din urmă, în cumpărător al băncii intrate în colaps

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 02 mai 2023 31 afişări

În cele din urmă, după săptămâni de incertitudine şi o ultimă rundă de discuţii care s-a prelungit până aproape de miezul nopţii, soarta First Republic a ajuns în mâinile JPMorgan Chase, raportează Financial Times.

Instituţia de pe Wall Street a lui Jamie Dimon a fost în centrul discuţiilor despre creditorul californian aflat în dificultate încă de când First Republic a apărut ca un punct slab în sectorul bancar în acest an. În decurs de două luni, JPMorgan s-a transformat din consilier al First Republic în deponent şi apoi în cumpărător al acesteia.

În cele din urmă, JPM a depăşit ofertele băncilor rivale în cadrul unei licitaţii organizate de autorităţile federale de reglementare, care s-a desfăşurat din weekend şi până luni dimineaţă la primele ore. Decizia JPM de a interveni a adus o soluţie, în mare parte privată, la cel de-al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA - şi o uşurare pentru administraţia Biden.

Toate depozitele FR au fost preluate de JPMorgan, fapt care a scutit guvernul american de responsabilitatea protecţiei depozitelor în cauză.

În acelaşi timp, JPMorgan a obţinut un acord de împărţire a pierderilor cu autorităţile federale de reglementare pentru a evita orice lovitură din partea celor mai problematice împrumuturi din registrele First Republic, ceea ce a reprezentat un îndulcitor crucial pentru cumpărător.

Şi, deşi oficialii de top ai administraţiei Biden au jucat un rol mai puţin proeminent în negocieri decât în cazul eşecului SVB, afacerea a fost încheiată după o serie de discuţii aprinse între Washington şi Wall Street.

Trezoreria SUA a declarat luni dimineaţă că este „încurajată" de faptul că tranzacţia a minimizat costurile pentru Fondul Federal de Asigurare a Depozitelor „într-un mod care a protejat toţi deponenţii".

Trezoreria a adăugat că sistemul bancar este „solid şi rezistent", că depozitele sunt în siguranţă şi că americanii ar trebui să rămână încrezători că acesta „îşi poate îndeplini funcţia esenţială de a oferi credite întreprinderilor şi familiilor". 

First Republic, cu sediul în San Francisco, atârna de un fir de aţă de câteva săptămâni, de când prăbuşirea Silicon Valley Bank a atras atenţia asupra băncilor care se bazau pe depozite neasigurate şi care aveau pierderi pe hârtie extinse la activele cu scadenţă lungă din cauza creşterii ratelor dobânzilor.

Agenţiile de rating de credit au retrogradat în mod repetat First Republic, iar preţul acţiunilor a scăzut cu peste 90%.

Dar situaţia s-a acutizat, iar soarta First Republic ca instituţie de sine stătătoare a fost pecetluită lunea trecută, când banca a dezvăluit că deponenţii au retras peste 100 de miliarde de dolari - mai mult decât dublu faţă de cele 40 de miliarde de dolari la care se aşteptau analiştii. 

Până marţi dimineaţă, temerile că First Republic nu va putea rezista până la sfârşitul săptămânii fără sprijin guvernamental sau fără un fel de tranzacţie strategică s-au accentuat sever - iar consilierii băncii se străduiau să găsească o soluţie pentru a o menţine în funcţiune. 

Joi, Financial Times a relatat că JPMorgan a fost implicată în negocieri pentru a găsi o modalitate de a prelua banca aflată în dificultate. O persoană implicată discuţiile oficiale a declarat că Dimon se profilează din ce în ce mai limpede ca o figură centrală în orice plan menit să asigure economiile deponenţilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.