Românii care vor lucra în construcţii în Israel, protejaţi în cazul unor evenimente neprevăzute

Autor: Aurelia Alexa Postat la 24 iunie 2014 32 afişări

Românii selectaţi pentru lucrări de construcţii în Israel vor primi, în cazul unor evenimente neprevăzute, o formă de protecţie pe durata contractului de muncă, măsura fiind prevăzută într-un protocol încheiat, marţi, între Ministerul român al Muncii şi Ministerul israelian al Afacerilor Interne.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, participă la lucrările şedinţei comune a Guvernelor român şi israelian, la Ierusalim, unde urmează să semneze două documente, respectiv o Declaraţia Comună în domeniul asistenţei sociale, între MMFPSPV şi Ministerul Persoanelor Vârstnice din Israel şi un Protocol privind recrutarea lucrătorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Israel, cu Ministerul Afacerilor Interne din Israel.

Potrivit MMFPSPV, declaraţia vizează asigurarea protecţii sociale adecvate şi ridicarea standardului de viaţă al persoanelor vârstnice, aceste lucruri urmând să se facă prin promovarea incluziunii sociale şi a participării efective a acestora la viaţa societăţii.

"Cele două state îşi propun, astfel, să consolideze colaborarea bilaterală în abordarea proiectelor inter-generaţionale, iar ulterior să încheie acorduri în domenii precum ocuparea, îngrijirile pe termen lung şi modalităţile adecvate de petrecere a timpului liber a persoanelor vârstnice. Instituţiile semnatare ale Declaraţiei pot conveni, de asemenea, asupra unor schimburi de informaţii, bune practici şi programe pentru sporirea rolului activ al persoanelor vârstnice în cadrul comunităţilor, prin promovarea activităţilor sau proiectelor de voluntariat", se arată într-un comunicat de presă al MMFPSPV transmis agenţiei MEDIAFAX.

Cel de-al doilea document conţine prevederi privind selecţia lucrătorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Israel, procedurile de obţinere a vizelor şi evitarea dublei impuneri, precum şi modalităţile de comunicare între autorităţile competente, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră (PIBA) pentru Israel.

Documentul mai prevede că, în cazul unor evenimente neprevăzute, persoanele care lucrează în Israel în baza protocolului primesc informaţii cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au, la riscurile existente pe teritoriul statului israelian, precum şi o formă de protecţie pe toată durata contractului de muncă.

Ministerele din cele două state au convenit şi asupra constituirii unui comitet comun de lucru, acesta urmând să se reunească în fiecare an, pentru a discuta problemele legate de aplicarea protocolului.

Delegaţia României în Israel este condusă de prim-ministrul Victor Ponta, care alături de premierul ţării gazdă, Benjamin Netanyahu, au prezidat consultările şi au notat progresele înregistrate în relaţiile dintre cele două state de la precedenta reuniune, din noiembrie 2011.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ISRAEL,
MUNCĂ,
PROTOCOL
/actualitate/romanii-care-vor-lucra-in-constructii-in-israel-protejati-in-cazul-unor-evenimente-neprevazute-12825511
12825511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.