Experţi ai UNESCO vor evalua epava unei corăbii care i-ar fi aparţinut lui Cristofor Columb

Autor: Teodora Nicolau Postat la 23 iunie 2014 68 afişări

UNESCO a anunţat luni că va "oferi asistenţă tehnică" şi va "trimite o misiune" în Haiti după descoperirea unei epave care ar putea fi cea a navei amiral "Santa Maria", care a făcut parte din flota lui Cristofor Columb.

UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură), cu sediul la Paris, a făcut acest anunţ deoarece se teme că epava ar putea cădea pradă jefuitorilor de comori.

Într-o scrisoare ce datează din 12 iunie, ministrul haitian al Culturii, Monique Rocourt, a solicitat Consiliului ştiinţific UNESCO, pe baza convenţiei de protecţie a patrimoniului cultural subacvatic din 2001, să trimită o misiune de experţi în locul unde se află epava.

Prin urmare, UNESCO va trimite o misiune, la o dată neprecizată, "pentru a evalua starea patrimoniului scufundat", în largul Oceanului Atlantic, în apropiere de oraşul Cap-Haïtien, din nordul ţării, potrivit unui comunicat.

Directoarea generală UNESCO, Irina Bokova, a exprimat îngrijorarea organizaţiei în legătură cu "jefuirea siturilor scufundate în largul coastelor haitiene".

"Suntem alături de autorităţi în lupta împotriva traficului ilicit cu patrimoniul subacvatic şi încurajez statele să îşi conjuge eforturile pentru a ajuta Haiti să dea de urma obiectelor arheologice furate din aceste situri arheologice scufundate, mai ales din cel care va forma obiectul misiunii UNESCO", a spus Irina Bokova.

Arheologii americani au afirmat că au descoperit în bună stare de conservare epava corăbiei "Santa Maria", caravela la bordul căreia Cristofor Columb a descoperit America în 1492.

Pe 14 mai, Barry Clifford, şeful unei expediţii de recunoaştere, a considerat situaţia "urgentă". "Epava trebuie adusă cât mai repede la suprafaţă, deoarece nu o păzeşte nimeni", a spus Barry Clifford.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SANTA MARIA,
HAITI,
UNESCO
/actualitate/experti-ai-unesco-vor-evalua-epava-unei-corabii-care-i-ar-fi-apartinut-lui-cristofor-columb-12818443
12818443
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.