România a încheiat un acord cu SUA pentru proiectele de energie nucleară de la Cernavodă

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax Postat la 09 octombrie 2020 128 afişări

România a încheiat un acord cu SUA pentru proiectele de energie nucleară de la Cernavodă

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare în vederea extinderii şi modernizării programului de energie nucleară civilă din România.

„Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniază importanţa parteneriatului strategic între Statele Unite şi România şi angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune”, se arată într-un comunicat comun de presă al Secretariatului pentru Energie din SUA şi Ministerului Economiei.

„Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă şi fără emisii, iar industria nucleară din SUA aşteaptă cu nerăbdare să-şi ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie. Acest acord între SUA şi România sporeşte cooperarea noastră energetică reciprocă şi va consolida securitatea energetică a ambelor naţiuni”, a declarat secretarul Brouillette.

„Astăzi, România face un uriaş pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte componenta energetică, şi anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a spus ministrul Popescu.

Potrivit sursei citate, acest parteneriat va asigura securitatea energetică, va conduce la creştere economică şi va implementa cele mai înalte standarde de siguranţă. Energia nucleară va continua să joace un rol proeminent în mixul energetic naţional al ţării, oferind României energie fiabilă fără emisii, pentru a satisface cererea sa crescândă de electricitate.

„Statele Unite şi România vor continua să consolideze relaţia noastră bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administraţia Trump. În cadrul P-TEC, SUA şi România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă. Acest grup de lucru va rămâne o piatră de temelie pentru extinderea acestui parteneriat strategic şi comercial”, se mai arată în comunicat.

Potrivit ambasadorului SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, valoarea proiectului va fi de 8 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acord,
cernavoda,
romania,
sua

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.