Reuniune de criză: oficialii UE se luptă să convină asupra importurilor de petrol din Rusia. Este greu fără petrolul ieftin al Rusiei, dar este mai greu fără libertate

Autor: Ramona Cornea Postat la 30 mai 2022 31 afişări

Oficialii Uniunii Europene au reluat luni discuţiile pentru a ajunge la un acord asupra unui embargo asupra petrolului rusesc, după două zile de discuţii care s-au încheiat în impas.

Reuniune de criză: oficialii UE se luptă să convină asupra importurilor de petrol din Rusia. Este greu fără petrolul ieftin al Rusiei, dar este mai greu fără libertate

Consiliul European a reunit ieri liderii europeni pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei şi pentru a se pune de acord asupra implementării celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei l Liderii europeni nu reuşesc să ajungă la o înţelegere cu privire la importul de petrol rusesc.

Oficialii Uniunii Europene au reluat luni discuţiile pentru a ajunge la un acord asupra unui embargo asupra petrolului rusesc, după două zile de discuţii care s-au încheiat în impas. Consiliul European a reunit ieri liderii europeni pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei şi pentru a se pune de acord asupra celui  de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Principalul punct asupra căruia liderii europeni nu reuşesc să se pună de acord este propunerea de interzicere a importului de petrol rusesc.

„Nu cred că vom ajunge la un acord astăzi, aşa că vom încerca să ajungem la un acord până la summitul din iunie”, a declarat luni premierul estonian Kaja Kallas, citat de Bloomberg.

Blocul european s-a luptat în mod repetat să convingă ţări ţări precum Ungaria, însă prim-ministrul maghiar Viktor Orban s-a opus timp de săptămâni întregi posibilităţii de a interzice importul de petrol rusesc. Viktor Orban a spus clar că nu crede că problema ar trebui discutată la summitul Consiliului European de luni.

Un înalt diplomat european le-a spus jurnaliştilor că aspectele tehnice ale embargoului petrolier sunt extrem de greu de rezolvat. Ţări precum Ungaria, Croaţia, Bulgaria, Republica Cehă şi Slovacia încă mai căută asigurări cu privire la problemele legate de securitatea aprovizionării cu petrol.

Aproximativ 2,3 milioane de barili pe zi de petrol se îndreaptă din Rusia spre Vest printr-o reţea de conducte şi porturi. Anul trecut, Rusia a livrat aproximativ 720.000 de barili pe zi de ţiţei către rafinăriile europene prin conducta sa principală către regiune. Volumele transportate pe mare au fost 1,57 milioane de barili pe zi, conform Bloomberg.

Petrolul a crescut luni la peste 120 de dolari pe baril din cauza creşterii preţurilor la carburanţi, combinată cu preocupările persis­tente cu privire la livrările din Rusia. Ţiţeiul Brent, cel de referinţă internaţională, a atins 120,50 dolari pe baril, în creştere cu 1%. Indicele de referinţă american West Texas Intermediate a crescut cu o valoare similară, la peste 116 dolari pe baril.

În timp ce preţul petrolului a crescut peste 110 de dolari pe pieţele occidentale de când Europa a început să pregătească o interdicţie a exportului, petrolul Ural din Rusia tranzacţionează cu o reducere de 34 de dolari pe baril faţă de petrolul Brent, adică în jur de 76 de dolari per baril.

Ţările occidentale strâmbă din nas la petrolul rusesc, însă preţurile mici sunt o oportunitate prea bună pentru ţările asiatice. Beijingul este în discuţii cu Moscova pentru a cumpăra rezerve suplimentare de ţiţei, potrivit unui nou raport Bloomberg. De asemenea, India a încercat să negocieze reduceri mai mari de preţ la petrolul rusesc, urmărind tranzacţii de până la 70 de dolari pe baril, a raportat Bloomberg.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
petrol,
oficiali,
criza,
ieftin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.