Raport Comisia Europeană: Jumătate din teritoriul Europei este afectat de secetă la nivel de avertizare, inclusiv România. Lipsa precipitaţiilor se menţine în iulie-septembrie

Autor: Roxana Rosu Postat la 19 iulie 2022 83 afişări

Jumătate din teritoriul Europei este afectat de secetă la nivel de avertizare (46%), iar o parte din suprafaţă este deja la nivel de alertă (11%), inclusiv anumite zone din România, arată o analiză realizată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, pe baza datelor activităţii Observatorului european al secetei.

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate vor afecta culturile agricole mai ales în Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia, ţări care se vor confrunta, probabil, cu scăderea randamentului culturilor.

Potrivit analizei, într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei.

Din păcate, gradul de umiditate a solului a rămas la cote de avarie în iunie, faţă de lunile de primăvară,  şi chiar s-a agravat din estul Ungariei şi Slovacia până în vestul Ucrainei şi România.

În ceea ce priveşte perioada iulie-septembrie, raportul indică menţinerea temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor în Franţa, Germania, Elveţia, nordul Spaniei şi Portugalia, nordul Italie, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, nordul României, sudul Polonie şi Marea Britanie.

„Schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă şi de incendii de vegetaţie în întreaga lume. Centrul Comun de Cercetare pune ştiinţa şi tehnologia în serviciul monitorizării schimbărilor climatice. Prin acest raport, înţelegem mai bine situaţia pentru a ne putea proteja pădurile, recoltele şi apele.”, a declarant Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

În Italia a fost declarată secetă intensă în cinci regiuni, iar lipsa apei a condus la mai multe restricţii de utilizare în municipalităţi. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat şi în Franţa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
seceta,
romania,
avertizare,
comisie,
teritoriu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.