Primarul oraşului Otopeni, reţinut după ce ar fi girat cheltuieli nejustificate

Autor: Andreea Tobias Postat la 14 septembrie 2022 56 afişări

Primarul oraşului Otopeni, reţinut după ce ar fi girat cheltuieli nejustificate

Primarul oraşului Otopeni a fost reţinut, miercuri, alături de un fost director din Primărie, după ce ar fi acceptat şi plătit peste 35 milioane de lei, pentru materiale necumpărate acoperite apoi cu un şantier fictiv.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 septembrie 2022, a primarului oraşului Otopeni, judeţul Ilfov, Gheorghe Constantin Silviu, suspectat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi a lui Vlad Constantin, la data faptei director executiv în cadrul Primăriei Otopeni, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

De asemenea, a mai fost dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii: Ştefan Bogdan ionel, la data faptei de inspector la Compartimentul Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Otopeni, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, faţă de 4 persoane fizice - un diriginte de şantier şi 3 oameni de afaceri -, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că există date şi probe potrivit cărora , în perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare şi execuţie de lucrări pentru obiectivul de investiţie „Infrastructura de bază în oraşul Otopeni”, încheiat între Primăria Otopeni şi o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, edilul Gheorghe Constantin Silviu şi directorul executiv Vlad Constantin şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu şi ar fi acceptat la plată şi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

- 25.421.080 lei reprezentând iniţial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziţionat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plăţile nelegale, ar fi fost întocmită o situaţie de lucrări (organizare de şantier deşi în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparenţa unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de şantier, care în realitate nu au fost realizate.

- 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanţare, aferente cheltuielilor de mai sus.

Gheorghe Constantin Silviu şi Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiţionale, centralizator al lucrărilor, devize cu situaţia lucrărilor privind organizarea de şantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziţia funcţionarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăţilor nelegale.

Joi, Gheorghe Constantin Silviu şi Vlad Constantin urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
primar,
reţinere,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.