Preţul petrolului scade, pe fondul extinderii COVID din China şi temerilor de recesiune globală

Autor: Dorin Oancea Postat la 28 decembrie 2022 42 afişări

Preţul petrolului a scăzut miercuri din cauza îngrijorărilor că numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19 în China, principalul importator mondial de petrol, va perturba redresarea economică a acestei ţări, pe măsură ce îşi reduce restricţiile impuse de pandemie, scrie Reuters.

Preţul petrolului scade, pe fondul extinderii COVID din China şi temerilor de recesiune globală

Contractele futures Brent cu livrare în februarie au scăzut cu 68 de cenţi, sau 0,8%, la 83,65 dolari pe baril, până la ora 0710 GMT. Ţiţeiul american a scăzut cu 46 de cenţi, sau 0,6%, la 79,07 dolari pe baril.

Ambele referinţe au crescut marţi până la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, pe fondul speranţelor de stimulare a cererii de carburanţi, după ce China a declarat că nu va mai cere călătorilor care intră în ţară să intre în carantină începând cu 8 ianuarie, un pas important în direcţia relaxării restricţiilor.

Dar spitalele chineze au fost supuse unei presiuni intense din cauza creşterii numărului de infecţii cu COVID-19, în condiţiile în care ţara se îndreaptă spre tratarea virusului ca fiind endemic.

Marţi, rafinăriile de petrol din SUA lucrau pentru a relua operaţiunile la o duzină de instalaţii scoase din funcţiune de vremea geroasă în mare parte din ţară, o recuperare care, în unele cazuri, se va întinde până în ianuarie.

Viscolul care a trimis temperaturile mult sub zero grade, a perturbat, de asemenea, producţia, reducând producţia de petrol şi gaze din Dakota de Nord şi Texas.

Preţurile au fost susţinute de ştirile potrivit cărora Rusia intenţionează să interzică vânzările de petrol de la 1 februarie către ţările care respectă plafonul de preţ impus de G7 la 5 decembrie, conform unui decret al preşedintelui Vladimir Putin.

În timp ce o interdicţie a Rusiei privind vânzările de petrol ar reduce oferta, acest lucru ar fi compensat de scăderea cererii din cauza unei potenţiale recesiuni economice globale anul viitor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
preţ,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.