Premierul Orban vrea să aducă jumătate sau chiar mai mult din sistemul bancar în mâini ungare

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 14 martie 2013 28 afişări

Premierul ungar Viktor Orban a declarat practic război băncilor străine anunţând că va încerca să aducă jumătate sau chiar mai mult din sistemul bancar al ţării în mâini ungare. Industria este dominată în proporţie de 80% de bănci străine, acuzate de guvern că nu sprijină suficient economia şi care în perioada de boom economic au alimentat prin credite îndatorarea în monedă străină a populaţiei.

Premierul Orban vrea să aducă jumătate sau chiar mai mult din sistemul bancar în mâini ungare

Premierul ungar Viktor Orban a declarat practic război băncilor străine anunţând că va încerca să aducă jumătate sau chiar mai mult din sistemul bancar al ţării în mâini ungare. Industria este dominată în proporţie de 80% de bănci străine, acuzate de guvern că nu sprijină suficient economia şi care în perioada de boom economic au alimentat prin credite îndatorarea în monedă străină a populaţiei. În prezent, Ungaria este cel mai îndatorat stat din Europa Centrală şi de Est, iar datoria în valută a populaţiei a ajuns din cauza crizei o povară care apasă greu pe economie. „Nu este sănătos că proprietarii sistemului bancar din Ungaria sunt străini, deoarece aceasta se întoarce împotriva noastră în situaţii de criză. De aceea trebuie să încercăm să creş­tem controlul Ungariei în sistem. Guvernul are o ţintă, am vrea să vedem că 50% sau mai mult din sistemul bancar este în mâini ungare“, a de­clarat Orban. El a explicat că, în vremuri de criză, băncile străine încearcă să-şi rezolve pro­ble­mele prin reducerea creditării şi cu cât pro­blemele sunt mai serioase, cu atât scăderea este mai drastică, ceea ce privează afacerile de fi­nanţare.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ungaria,
Orban,
premier,
banci,
sistem bancar
/actualitate/premierul-orban-vrea-sa-aduca-jumatate-sau-chiar-mai-mult-din-sistemul-bancar-in-maini-ungare-10666767
10666767
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.