Prăbuşirea celui mai mare creditor german: Profitul gigantului Deutsche Bank a scăzut cu 65% în ultimul trimestru

Autor: Alex Ciutacu Postat la 24 octombrie 2018 28276 afişări

Prăbuşirea celui mai mare creditor german: Profitul gigantului Deutsche Bank a scăzut cu 65% în ultimul trimestru

Cele mai recente raportări financiare ale gigantului Deutsche Bank demonstrează că instituţia bancară se confruntă în continuare cu problema profitabilităţii, potrivit CNBC.

Creditorul german a raportat un profit net de 229 de milioane de euro miercuri, peste aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters, de 149 de milioane de euro. Cu toate acestea, performanţa înregistrată în al treilea trimestru din 2018 este cu 65% sub performanţa din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul înainte de taxe s-a ridicat la 506 milioane euro, în comparaţie cu nivelul de 933 de milioane de euro înregistrat în T3 2017.

„Cu profitul înainte de taxe la 506 milioane euro, acest rezultat reprezintă un alt prag pe care încercam să îl atingem în drumul nostru spre sustenabilitate. Avem costurile sub control şi destul capital să creştem. Ne pregătim să fim profitabili în 2018, pentru prima dată din 2014 până în prezent”, spune Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank.

Deutsche Bank a început să se confrunte cu probleme încă de la începutul crizei financiare din 2008, odată cu toate băncile mari ale lumii, însă creditorul a fost afectat şi de criza datoriilor din zona euro din 2012. Crewditorul german s-a confruntat şi cu amenzi de miliarde de dolari, cu o competitivitate mai acerbă în piaţă şi cu scăderi masive în cota de piaţă atât pe segmentul comercial, cât şi pe cel de investment banking.

Investitorii au monitorizat atent nivelul costurilor raportat miercuri. Noua echipă de conducere, numită în aprilie, a promis că va livra scăderi de costuri pentru a revitaliza bilanţul. În T3 2018, banca a transmis că nivelul costurilor ajustate a scăzut cu 1% faţă de anul anterior, la 5,5 miliarde euro. Ţinta pentru finalul anului este de a duce costurile anuale ajustate la 23 de miliarde de euro şi la 22 de miliarde de euro până la finalul lui 2019.

Ca parte din planurile de restructurare ale noii echipe, numărul total de angajaţi ai băncii trebuie să ajungă la 93.000 până la finalul anului. În trimestrul acesta, reducerile de personal au afectat 700 de angajaţi, forţa de muncă numărând în prezent 94.717 angajaţi.

Analiştii încearcă să prezică direcţia viitoare a celui mai mare creditor german încă de când Christian Sewing a preluat conducerea în luna aprilie. Sewing a venit la conducere dinspre braţul comercial al Deutsche, iar mulţi se întreabă dacă banca se va concentra mai mult pe aceast segment. Cu toate acestea, veniturile din segmentul comercial au scăzut cu 3% de la an la an, la 2,5 miliarde de euro.

În acelaşi timp, braţul de investiţii al băncii a raportat o scădere de 13% la nivelul veniturilor în acest trimestru, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, acestea situându-se la circa 3 miliarde de euro. „Până la finalul trimestrului, echipa de management a completat operaţiunea de reducere a personalului din front-office şi de a-şi echilibra bilanţurile. Acum este important să ne concentrăm pe creştere şi venituri în timp ce continuăm să ne îmbunătăţi infrastructura şi controlul”, a declarat banca.

Astfel, miercuri la ora 13.00, acţiunile Deutsche Bank erau în scădere cu 3% pe bursa de la Frankfurt, tranzacţionându-se la circa 9 euro per acţiune şi o capitalizare de piaţă de peste 18,6 miliarde euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
deutsche bank,
profit,
scadere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.