O nouă criză majoră: Războiul din Ucraina a oprit producţia la jumătate din cantitatea globală de neon necesară pentru crearea de chip-uri

Autor: Ştefan Stan Postat la 11 martie 2022 61 afişări

O nouă criză majoră: Războiul din Ucraina a oprit producţia la jumătate din cantitatea globală de neon necesară pentru crearea de chip-uri

Cei doi furnizori principali de neon din Ucraina, care produc aproximativ jumătate din aprovizionarea mondială cu ingredientul cheie pentru fabricarea cipurilor, şi-au întrerupt operaţiunile în timp ce Moscova şi-a intensificat atacul asupra ţării, ameninţând să crească preţurile şi să agraveze penuria de semiconductori, scrie Reuters. 

Aproximativ 45%-54% din cantitatea mondială de neon de calitate pentru semiconductori, esenţială pentru laserele folosite la fabricarea cipurilor, provine de la două companii ucrainene, Ingas şi Cryoin, potrivit calculelor Reuters bazate pe cifrele companiilor şi ale firmei de cercetare a pieţei Techcet. Consumul global de neon pentru producţia de cipuri a atins anul trecut aproximativ 540 de tone metrice, potrivit estimărilor Techcet.

Ambele firme şi-au închis operaţiunile, potrivit reprezentanţilor companiilor contactaţi de Reuters, în condiţiile în care trupele ruseşti şi-au intensificat atacurile asupra oraşelor din Ucraina, ucigând civili şi distrugând infrastructura cheie.

Oprirea aruncă o umbră asupra producţiei mondiale de cipuri, deja deficitară după ce pandemia de coronavirus a dus la creşterea cererii de telefoane mobile, laptopuri şi, mai târziu, maşini, obligând unele firme să reducă producţia.

În timp ce estimările variază foarte mult în ceea ce priveşte cantitatea de stocuri de neon pe care producătorii de cipuri o au la dispoziţie, producţia ar putea fi afectată dacă conflictul se prelungeşte, potrivit lui Angelo Zino, analist la CFRA.

"Dacă stocurile sunt epuizate până în aprilie şi producătorii de cipuri nu au comenzi blocate în alte regiuni ale lumii, probabil că acest lucru înseamnă constrângeri suplimentare pentru lanţul de aprovizionare mai larg şi incapacitatea de a fabrica produsul final pentru mulţi clienţi cheie", a spus el.

Înainte de invazie, Ingas producea între 15.000 şi 20.000 de metri cubi de neon pe lună pentru clienţi din Taiwan, Coreea, China, Statele Unite şi Germania, aproximativ 75% dintre aceştia fiind destinaţi industriei cipurilor, a declarat Nikolay Avdzhy, directorul comercial al companiei, într-un e-mail pentru Reuters.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cipuri,
productie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.