NASA a rezolvat unul dintre cele mai vechi mistere ale Soarelui, vechi de 70 de ani

Postat la 15 decembrie 2016 1167 afişări

NASA a rezolvat unul dintre cele mai vechi mistere ale Soarelui, vechi de 70 de ani

De ce atmosfera solară este mai caldă ca suprafaţa acesteia?

Date de pe un observator spaţial al NASA contribuie la aflarea unei enigme vechi de 70 de ani: de ce atmosfera externă a Soarelui, coroana sa, are o temperatură mai ridicată ca suprafaţa vizibilă.

Diferenţa de temperatură este una enormă, la suprafaţa Soarelui este aproximativ 5500 de grade Celsius, dar în coroana acestuia este de 200 de ori mai mare, putând atinge şi o temperatură de 500 de ori mai mare faţă de  cea de pe suprafaţă.

Bazate pe observaţiile făcute de pe IRIS (Interface Region Imaging Spectograph), cercetătorii NASA consideră că această temperatură apare datorită exploziilor de căldură în urma interferenţelor undelor magnetice. Această descoperire dă şi un răspuns la problema dată de uniformitatea (sau lipsa acesteia) temperaturii la nivelul întregii coroane.

IRIS este capabil să analizeze zona intermediară dintre suprafaţă şi coroană, putând măsura mişcarea gazelor cu o precizie mult mai bună ca observatorii de dinainte.

Paola Testa, cercetătorul de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithson care a condus acest proiect, menţionează că „deoarece IRIS poate observa zona de tranziţie de zece ori mai bine ca instrumentele precedente, suntem capabili să vedem materialul fierbinte migrând în sus şi în jos în câmpul magnetic.”

Acest observator, de la lansarea sa în 2013, a ajutat şi la descoperirea flăcărilor intermitente minuscule (nanoflares), unde Soarele eliberează energie prin trimiterea de plasmă incandescentă în atmosfera superioară. Această descoperire a fost sprijinită şi de EUNIS (Extreme Ultraviolet Normal Incidence Spectrograph).

Cititi mai multe pe www.descopera.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.