Muzeul de Artă din Cluj rămâne fără trei sferturi din Palatul Bánffy. „Statul a pierdut cea mai importantă clădire în stil baroc din Europa Centrală. S-a renunţat suspect de uşor”

Postat la 01 februarie 2022 177 afişări

Muzeul de Artă din Cluj rămâne fără trei sferturi din Palatul Bánffy. „Statul a pierdut cea mai importantă clădire în stil baroc din Europa Centrală. S-a renunţat suspect de uşor”

Consiliul Judeţean Cluj a pierdut procesul cu foştii proprietari pentru trei sferturi din Palatul Bánffy, unde funcţionează Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, şi va deveni chiriaş în această clădire. Directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Lucian Nastasă-Kovacs, susţine că această retrocedare este cusută cu aţă albă şi acuză „aranjamente” imobiliare.

„Cum să invoci un testament din 1958 când imobilul cu pricina a fost naţionalizat în 1948?! Vinzi ceea ce nu îşi aparţine. A invoca un testament din 1958 este ca şi cum ai vinde blana ursului din pădure, adică vinzi ceea ce nu îţi aparţine. Muzeul de Artă din Cluj – Palatul Bánffy – a fost retrocedat invocându-se un testament olograf din 1958 şi alte înscrisuri de mână nevalidate juridic la vremea respectivă. Fără expertize, fără alte cercetări documentare”, explică directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

Consiliul Judeţean Cluj a intenţionat în 2019 să dea despăgubiri pentru partea din Palatul Bánffy revendicată, însă proprietarii au refuzat, motiv pentru care trebuie să se treacă la restituirea în natură a mai multor apartamente din clădirea în care funcţionează muzeul.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arta,
muzeu,
cluj

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.