Moment de respiro pentru marii producători de vehicule din SUA: Administraţia Biden uşurează normele privitoare la economia de combustibil, în timp ce cererea de vehicule electrice încetineşte simţitor

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 10 iunie 2024 17 afişări

Moment de respiro pentru marii producători de vehicule din SUA: Administraţia Biden uşurează normele privitoare la economia de combustibil, în timp ce cererea de vehicule electrice încetineşte simţitor

Administraţia Biden uşurează cerinţele impuse producătorilor de automobile pentru a creşte eficienţa consumului de combustibil al noilor maşini, ca urmare a împotrivirii industriei, raportează Bloomberg.

Constructorii auto trebuie să atingă o medie de 87 kilometri pe 3,7 litri (1 galon) de combustibil în întreaga lor flotă până în 2031, conform unei reguli finale anunţate vineri de Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi din SUA. Noul standard reprezintă o creştere de 2,3 km pe galon faţă de ţintele din 2026, dar sub obiectivul de 93 km pe galon pe care agenţia îl propusese anterior.

Măsura vine în contextul în care administraţia Biden se confruntă cu o încetinire a cererii pentru maşinile electrice, în timp ce se străduieşte să accelereze tranziţia EV a naţiunii. Propunerea anterioară a NHTSA a fost întâmpinată de o opoziţie vehementă venită din partea constructorilor de automobile, care au avertizat că stabilirea unor obiective prea agresive ar costa industria auto miliarde de dolari în amenzi în cazul unor potenţiale încălcări ale ţintelor propuse.

John Bozzella, preşedintele Alliance for Automotive Innovation, care face lobby pentru majoritatea marilor producători auto, a declarat că menţinerea propunerii anterioare „ar fi scăzut în mod absurd capitalul pe care producătorii auto îl pot obţine din partea investitorilor, necesar asisugării tranziţiei EV”.

Un oficial de rang înalt al administraţiei a declarat că norma finală ia în considerare sumele de bani pe care producătorii auto le-au cheltuit pentru noile modele de maşini electrice, deşi, din punct de vedere legal, autorităţile de reglementare nu au voie să ia în considerare în mod explicit acest lucru în standardele pe care le impun.

Acţiunile producătorilor de vehicule electrice Tesla Inc. şi Rivian Automotive Inc. şi-au extins între timp scăderile. General Motors şi Ford Motor, companii care vând în principal vehicule pe benzină, au crescut cu puţin peste 1% fiecare, vineri, la ora 15:09, la New York.

NHTSA a precizat că noile standarde vor reduce consumul de benzină cu aproape 70 de miliarde de galoane până în 2050 şi vor economisi consumatorilor americani peste 23 de miliarde de dolari în costuri de combustibil. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.