Mohammad Murad, Phoenicia Hotels: Văd un sezon mai slab în 2022 pe litoral, cererea este în scădere cu 10%. Se simte că oamenii nu mai au bani, că plătesc mai mult la facturi

Autor: Mirabela Tiron Postat la 09 iunie 2022 298 afişări

Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din ţară, care controlează unităţi hoteliere pe litoralul românesc, dar şi în Capitală, spune că a deschis hotelurile de pe litoralul românesc, dar sunt mai puţine rezervări faţă de anul trecut până în prezent şi vede un sezon mai slab.

Mohammad Murad, Phoenicia Hotels: Văd un sezon mai slab în 2022 pe litoral, cererea este în scădere cu 10%. Se simte că oamenii  nu mai au bani, că plătesc mai mult la facturi

♦ Pe litoral omul de afaceri controlează mai  multe hoteluri. Doar în nordul staţiunii Mamaia-Năvodari el deţine complexul turistic Phoenicia Holiday Resort, construit de la zero, care se întinde pe o suprafaţă totală de 100.000 de metri pătraţi.

Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din ţară, care controlează unităţi hoteliere pe litoralul românesc, dar şi în Capitală, spune că a deschis hotelurile de pe litoralul românesc, dar sunt mai puţine rezervări faţă de anul trecut până în prezent şi vede un sezon mai slab.

„Am deschis hotelurile de la mare, dar cererea este mai mică pentru vacanţe faţă de anul trecut. Se simte că oamenii au mai puţini bani, că plătesc mai mult la facturi, la tot ce s-a scumpit. Pe fondul războiului din Ucraina şi al scumpirilor în general văd un sezon mai slab anul acesta faţă de anul trecut, cerere în scădere cu 10%“, a de­clarat Mohammad Murad pentru ZF.

Pe litoral omul de afaceri controlează mai  multe hoteluri. Doar în nordul staţiunii Mamaia-Nă­vodari el contro­lea­ză complexul turistic Phoenicia Holiday Resort, construit de la zero, care se întinde pe o suprafaţă totală de 100.000 de metri pătraţi, dar şi un hotel de cinci stele Phoenicia Royal (cu 144 de spaţii de cazare), o investiţie de 7 mil. euro. În nordul litoralului, Murad mai con­tro­lează hotelul de cinci stele Phoenicia Luxury din Mamaia, deschis în 2013 în urma unei investiţii de aproximativ 5 milioane de euro. El mai deţine şi hotelurile Perla Majestic, Majestic Olimp, Majestic Jupiter pe litoral.

Tarifele unităţilor de cazare din Mamaia Nord le concurează şi chiar depăşesc pe cele din staţiunile din Grecia, Turcia.

Recent, Alin Burcea, pro­prie­tarul agenţiei de turism Paralela 45, spunea că la începutul acestui an se observă o tendinţă de scă­dere a cererii pentru litoralul românesc.

Scăderile se situează între 50%-60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut iar unul din motivele pentru care oamenii nu  mai optează într-un număr atât de mare să îşi petreacă vacanţele pe litoral este creşterea preţurilor de cazare, declara antreprenorul.

O vacanţă în complexul Phoenicia Holiday Resort  din Mamaia Nord în perioada 14-21 iulie costă peste 1.600 de euro pentru doi adulţi, într-un apartament cu half board (două mese incluse) şi aproape 2.000 de euro cu all-inclusive, arată datele de pe site-ul complexului hotelier. 

În ultimii ani, Murad a demarat mai multe investiţii în turism. El a modernizat cu 15 milioane de euro complexul hotelier Belvedere, Amfiteatru, Panoramic în Neptun Olimp, „fosta perlă a litoralului românesc“, preluat în 2016 de la Josef Goschy, proprietarul lan?ului Unita Turism, într-o tranzacţie estimată la 10 milioane de euro.

Mai mult, el a renovat hotelul Craiova din Olimp, preluat şi reclasificat la patru stele.

„Aproape am finalizat renovarea hotelului Craiova din Olimp, reclasificat la 4 stele şi care are capacitate de 400 de camere. Nu îl vom deschide pentru că nu avem personal. Am depus actele pentru aducerea de angajaţi din Asia la acest hotel“, a spus el.

Cu toate provocările din turism, omul de afaceri are în plan investiţii de zeci de milioane de euro, într-un centru  de conferinţe pe Valea Doftanei.

„Suntem în faza de proiect pentru centrul de conferinţe, care va avea aproape 1000 de locuri. Îl construim pe Valea Doftanei, aşteptăm autorizaţiile pentru a demara construcţia. La mare nu am în plan anul acesta investiţii mari“, a spus el. Omul de afaceri declara că este nevoie de un astfel de centru de conferinţe la munte.

La începutul anului, antreprenorul declara că pandemia poate să devină o oportunitate, că are finanţare de la bănci. Mohammad Murad, unul din cei mai mari investitori în turism de pe piaţa locală, a venit în România în 1982 să studieze medicina şi a ajuns să fie după 30 de ani unul dintre cei mai  mari hotelieri din ţară.

Hotelurile lui Murad sunt controlate prin mai multe companii, printre care Phoenicia Express şi Perla Majestic, potrivit mfinante.ro. Murad şi familia lui mai deţin producătorul de conserve Mandy Foods şi lanţul de restaurante Springtime.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
litoral,
hoteluri,
scadere,
cerere,
mamaia,
turism

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.