MAE: Riscul de contaminare a apei mării pe litoralul bulgăresc, limitat la o zonă restrânsă din Varna

Postat la 06 iulie 2014 32 afişări

Ministerul Afacerilor Externe a emis, duminică, noi precizări privind informaţiile de presă privind riscul ca apa mării de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre să fie contaminată cu virusul hepatic A.

MAE: Riscul de contaminare a apei mării pe litoralul bulgăresc, limitat la o zonă restrânsă din Varna

Potrivit MAE, avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful secţiei de hepatologie de la spitalul ”Sf. Ivan Rilski” din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare, la 30 iunie.

Pe această bază şi având în vedere comunicatul oficial al Inspecţiei Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie, MAE a publicat atunci atenţionarea de călătorie care informa cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria, sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, asupra faptului că, potrivit informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, în urma inundaţiilor provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie, că, urmare unor analize ale apei de mare din zona ”Plaja ofiţerilor- Varna” s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică "Escherichia coli" şi ”enterococi intestinali ". Astfel, specialiştii au recomandat turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an, să se vaccineze împotriva hepatitei A.

MAE arată că a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informaţii oficiale autorităţilor bulgare. Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie poziţia oficială atât a spitalului ”Sf. Ivan Rilski” din Sofia, cât şi a Ministerului bulgar al Sănătăţii în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară, însă, până la publicarea ”Informaţiei actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre” a Ministerului bulgar a Sănătăţii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informaţii din partea autorităţilor menţionate.

Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situaţia în colaborare cu autorităţile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/mae-riscul-de-contaminare-a-apei-marii-pe-litoralul-bulgaresc-limitat-la-o-zona-restransa-din-varna-12897017
12897017
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.