La ce e bun scaunul cu rotile: cum a fost ocupat sediul fondului de asigurari sociale din Atena (FOTO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 iunie 2011 57 afişări

Moda ocuparii institutiilor publice in Grecia s-a extins: dupa ce sindicatul comunist PAME a ocupat pentru o zi cladirea Ministerului de Finante din Atena, vinerea trecuta, persoanele cu handicap au facut la fel in aceasta saptamana cu sediul celui mai mare fond de asigurari sociale din tara.

Guvernul a dispus ca IKA-Etam, fondul de asigurari sociale, sa taie cu 50% sumele cu care contribuie la subventiile pentru cumpararea de proteze, orteze, carje, scaune cu rotile si alte echipamente necesare persoanelor cu handicap fizic. ESAMEA, principalul sindicat care ii reprezinta pe grecii cu disabilitati, a protestat, afirmand ca multi dintre membrii sai au oricum salarii foarte mici sau sunt someri.

Un grup de noua persoane, unele dintre ele cu handicap, au ocupat in cursul zilei de marti cladirea IKA din Atena si au parasit locul abia la ora 9 seara, dupa ce au negociat indelung cu seful IKA, Rovertos Spyropoulos, incercand sa obtina anularea deciziei.

"Clepsidra tolerantei noastre si-a terminat complet nisipul. Decizia deplorabila a IKA ne interzice sa traim in conditii de demnitate sociala si nu va fi aplicata. Interzicerii vietii ii vom raspunde cu toleranta zero", se arata in scrisoarea Miscarii pentru Emanciparea Persoanelor cu handicap, din care fac parte cei de la sediul IKA, publicata de site-ul Disabled.gr.

Protestatarii si-au facut imediat cunoscuta cauza prin Facebook, cerand si obtinand solidarizarea cu ei a multora dintre cei ce participa la demonstratiile din pietele publice ale marilor orase contra programului de austeritate al guvernului. Ca si ocuparea de catre sindicalisti a Ministerului de Finante, si ocuparea IKA de catre protestatarii cu handicap a fost o actiune pasnica, incadrandu-se astfel in spiritul manifestatiilor din ultimele saptamani ale celor care contesta in pietele din Atena, Salonic si alte orase masurile guvernului socialist al lui Giorgios Papandreou, de reducere a cheltuielilor si de crestere a taxelor.

Rovertos Spyropoulos a declarat ca reducerea cheltuielilor, prevazuta sa intre in vigoare la 1 iulie, are ca scop sa determine ieftinirea protezelor si a celorlalte echipamente, iar un control mai strict al preturilor la care IKA cumpara aceste echipamente spre a le livra persoanelor cu handicap ar trebui sa fie de ajuns ca sa compenseze reducerea subventiei, conform Kathimerini.

In cursul zilei de joi, parca pentru a confirma spusele lui Spyropoulos despre controlul mai atent al preturilor, IKA-Etam a anuntat ca a declansat o investigatie asupra unei scheme prin care fondul de asigurari a fost fraudat cu peste 1 milion de euro, reprezentand costuri fictive de transport pentru pacienti cu dializa renala, a transmis Athens News.

Frauda a fost facuta cu ajutorul unor angajati corupti ai fondului. Pacientii sunau din Atena si dadeau o adresa falsa din Livadia, localitate situat la circa 120 km de capitala, ceea ce insemna ca IKA a decontat pentru transportul lor la dializa facturi in jur de 5.500 de euro pe luna in loc de 100-150.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/la-ce-e-bun-scaunul-cu-rotile-cum-a-fost-ocupat-sediul-fondului-de-asigurari-sociale-din-atena-foto-8328756
8328756
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.