Jens Stoltenberg: Marea Neagră are o "mare importanţă strategică" pentru NATO

Autor: Dorin Oancea Postat la 29 noiembrie 2022 26 afişări

Jens Stoltenberg: Marea Neagră are o "mare importanţă strategică" pentru NATO

Marea Neagră are o "mare importanţă strategică" pentru NATO, iar din 2014, alianţa şi-a sporit prezenţa în această zonă, a declarat marţi, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,

Declaraţia vine după ce Ucraina a anunţat luni că în Marea Neagră a intrat o navă de război rusă capabilă să tragă rachete de croazieră.

"Lucrăm mai îndeaproape cu naţiunile din Marea Neagră, Georgia şi Ucraina, doi parteneri apropiaţi", a spus şeful NATO. "Am făcut asta înainte de război şi, desigur, facem mai mult acum, după război. Marea Neagră necesită ca NATO să abordeze toate provocările pe care le vedem în regiune. Asta face parte din adaptarea noastră generală a acestei alianţe - să răspundem la o agresiune mai agresivă".

Jens Stoltenberg a reaafirmat sprijinul NATO pentru Ucraina împotriva agresiunii ruseşti. El a subliniat că alianţa "nu este parte a conflictului", dar spune că membrii săi oferă "un sprijin fără precedent" ţării pentru ca aceasta să se poată apăra de Rusia.

În continuare, el acuză Rusia de intensificarea "valurilor de brutalitate" în invazie, invocând şi costul financiar pentru ţările europene şi alte ţări.

"Într-adevăr, cu toţii plătim un preţ pentru războiul Rusiei în Ucraina, dar preţul pe care îl plătim noi este în bani, în timp ce pentru Ucraina este plătit în sânge."

Stoltenberg spune că NATO nu trebuie să permită Rusiei să câştige, deoarece aceasta ar însemna că preşedintele Vladimir Putin şi alţi lideri autoritari vor deveni mai încrezători în folosirea violenţei pentru a-şi atinge scopurile, adăugând că "nu poate exista o pace durabilă dacă opresorul câştigă".

Stoltenberg a apreciat că rezultatul invaziei Rusiei în Ucraina este exact opusul scopurilor declarate de Vladimir Putin - în sensul că va duce la o prezenţă mai mare a NATO la graniţele sale.

Având în vedere că preşedintele rus dă adesea vina pentru agresiunea sa pe alianţa occidentală pentru extinderea în Europa de Est după căderea Uniunii Sovietice, Stoltenberg subliniază că rezultatul invaziei a fost creşterea volumului de trupe şi echipamente militare în statele care se învecinează cu Rusia.

De asemenea, secretarul general remarcă faptul că aproape sigur va avea ca rezultat extinderea NATO şi în ceea ce priveşte membrii săi, Suedia şi Finlanda fiind în stadii avansate de aderare, încălcând politicile lor de neutralitate de lungă durată.

„Ştim că cele mai multe războaie se termină la masa negocierilor, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor este legat în mod inextricabil de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă", a spus Jens Stoltenberg.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nato,
marea neagra,
razboi,
important

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.